Μαρτίου 15, 2013

Ταξίδια ελλήνων δημοσιογράφων και πολιτικών στο Βερολίνο οργανώνει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών

Της Βασιλικής Σιούτη (Αναδημοσίευση)
siouti@ependytis.gr

Όλο και πιο στενή η «εταιρική σχέση» Ελλάδας Γερμανίας. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι πάνε κι έρχονται στο Βερολίνο, ενώ υπογράφονται μνημόνια συνεργασίας ακόμα και μεταξύ ελληνικών και γερμανικών υπουργείων. Όπως αναφέρουν ντοκουμέντα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις με τη γερμανική συμπεριλαμβάνουν από επιχειρηματικά σχέδια και το στενό «μαρκάρισμα» των περιφερειαρχών, μέχρι σεμινάρια ελλήνων δημοσιογράφων στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, αλλά και σχολικά προγράμματα για το ρόλο της Ελλάδας και της Γερμανίας!


Πριν από τρία χρόνια, στις 5 Μαρτίου 2010, λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση της κηδεμονίας της χώρας από την τρόικα, ο Γιώργος Παπανδρέου και η Άγκελα Μέρκελ αποφάσιζαν «να επεκτείνουν και να εντείνουν την ελληνογερμανική σχέση» -σύμφωνα με τη φράση που χρησιμοποίησε τότε η γερμανική κυβέρνηση. Ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο, στις 24 Αυγούστου 2012 συμφώνησε στη συνέχιση του «ελληνογερμανικού προγράμματος».
Είχαν μεσολαβήσει η εκπόνηση οδικού χάρτη συνεργασίας από τον πρώην αν.υπ.Εξωτερικών Δ.Δρούτσα και το γερμανό υφ.Εξωτερικών, Wolf Ruthart Born και στη συνέχεια με τον Guido Westerwelle, καθώς και η συμφωνία ανάμεσα στη Μαριλίζα Ξεκογιαννακοπούλου, που διαδέχθηκε το Δ.Δρούτσα στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, με τον ομόλογό της Wolf Ruthart Born.
Οι συμφωνίες αυτές, ωστόσο, δεν ήρθαν στη βουλή, ούτε δημοσιοποιήθηκαν για αυτό και το ακριβές περιεχόμενό τους δεν έγινε ποτέ γνωστό μέχρι τώρα.

Μετά την ανάδειξη του θέματος από τον «Επενδυτή» τον περασμένο Νοέμβριο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα , με ερώτησή της στη Βουλή ζήτησε να ενημερωθεί για όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης. Παρότι ο φάκελος με τα στοιχεία που δόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών δεν τα περιέχει όλα, περιλαμβάνει ωστόσο ουσιαστικές πληροφορίες για το χαρακτήρα της σχέσης αυτής.
Εκείνο που είναι εμφανές, είναι ότι ο ρόλος της Γερμανίας μέσα από τα κείμενα αυτών των συμφωνιών, θυμίζει ρόλο «προστάτιδας δύναμης» που παραπέμπει σε εποχές εξάρτησης. Κι αυτό γιατί α)σε κάθε κομμάτι της «ελληνογερμανικής συμφωνίας» δεν υπάρχει η αντίστοιχη αμοιβαιότητα. Είναι η Γερμανία που παίζει το ρόλο του «καθοδηγητή» και η Ελλάδα του «καθοδηγούμενου». Στις συμφωνίες που προβλέπεται ανταλλαγή know how είναι μόνο η Γερμανία που δίνει τεχνογνωσία για όλους τους τομείς στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα ανταλλαγής . Ούτε ακόμα και σε θέματα όπως η δασοπυρόσβεση, για παράδειγμα, όπου η ελληνική εμπειρία είναι σαφώς ανώτερη από τη γερμανική, ειδικά των ελλήνων πιλότων. β) Με καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της ευρωζώνης δεν έχουν υπογραφεί αντίστοιχες συμφωνίες, παρά μόνο με τη Γερμανία.
Σύμφωνα με τα έγγραφα του ΥΠΕΞ, τον Ιούνιο του 2010, ο Δ.Δρούτσας, ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μαζί με το γερμανό υπουργό, συμφώνησαν για τη δημιουργία ελληνογερμανικής ομάδας εργασίας σχετικά με την επεξεργασία λυμάτων «αποτελούμενη από αρχές, κατασκευαστές και υπεύθυνους λειτουργίας των σχετικών εγκαταστάσεων». Ο κ.Δρούτσας με το γερμανό ομόλογό του είχε συμφωνήσει και για υλοποίηση προγραμμάτων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και συνεργασία των στελεχών των υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών.
Μεταξύ πολλών άλλων που υπέγραψε με το γερμανό ομολογό του ο Δ.Δρούτσας, όπως αναφέρεται σε ένα από τα έγγραφα του ΥΠΕΞ, η Ελλάδα και η Γερμανία συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν σεμινάριο για δημοσιογράφους στο Βερολίνο, τον Οκτώβριο του 2010 με σκοπό «την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον τομέα των ΜΜΕ». Μάλιστα όπως ανέφερε ρητά, η έμφαση θα δινόταν κυρίως σε χρηματοοικονομικά θέματα.
Επίσης, σύμφωνα με τα ντοκουμέντα του ΥΠΕΞ, ο κ.Δρούτσας με τον κ.Wolf Ruthart Born συμφώνησαν «να διοργανώσουν ένα ταξίδι επιφανών ελλήνων παραγόντων» όπου το πλαίσιο συζήτησης θα προσέφερε η Γερμανία και θα αφορούσε θέματα για το περιβάλλον και την ενέργεια. Αλλά κι ένα σχολικό πρόγραμμα με μαθητές από την Ελλάδα και τη Γερμανία συμφώνησαν, όπου τα κύρια αντικείμενα θα ήταν… «η διεθνής πολιτική, ο ρόλος της Ελλάδας και της Γερμανίας στην Ε.Ε και οι τρόποι αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων της στη θεώρηση των διμερών σχέσεων». Χωρίς αμφιβολία, βαριά θεματολογία για σχολικό πρόγραμμα!
Στα έγραφα της επισκόπησης του ΥΠΕΞ για την ελληνογερμανική συνεργασία το περασμένο έτος, αναφέρεται ότι στις 20 Απριλίου 2012 υπεγράφη μνημόνιο μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού υπουργείου Υγείας και την Task Force. Το μνημόνιο αφορά την πολιτική στο φάρμακο, τη διάγνωση και τη διοίκηση νοσοκομείων καθώς και την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ.
Στην παιδεία, η Γερμανία φαίνεται να ενδιαφέρεται πρωτίστως για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση των Ελλήνων, συνδυάζοντας την προφανώς με τον τουρισμό που είναι στις υψηλές προτεραιότητες της.
Στην επισκόπηση αναφέρεται ακόμα ότι:
securedownload (1)-Μνημόνιο έχει υπογραφεί και μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών και την Κεντρική Ένωση Δήμων με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για τη διοικητική μεταρρύθμιση.
-Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» και προχωράει κανονικά την προετοιμασία του πρότζεκτ.
-Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας οργάνωσε επίσκεψη 12 ελλήνων δημοσιογράφων στη Γερμανία τον περασμένο Δεκέμβριο.
-Παρομοίως το γερμανικό ΥΠΕΞ οργάνωσε και την επίσκεψη 12 ελλήνων αξιωματούχων στο Μόναχο και το Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο.


Κάποιοι από τους έλληνες δημοσιογράφους έγραψαν και τις εντυπώσεις τους από το ταξίδι στο Βερολίνο και τις επαφές που έκαναν, οι οποίες ανέβηκαν σε γερμανικό σάιτ για τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Εκεί αναφέρεται ότι τις προσκλήσεις έλαβαν από τη γερμανική πρεσβεία και ότι το ταξίδι πραγματοποιήθηκε από τις 9-13 Δεκεμβρίου.
Για τους έλληνες αξιωματούχους, δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά ποιους εννοεί, αλλά την ίδια ακριβώς περίοδο επισκέφτηκαν τη Γερμανία οι έλληνες περιφερειάρχες (πλην Κατσιφάρα, Αγοραστού και Γιαννακίδη). Αρχικά επισκέφτηκαν τη Στουτγκάρδη, όπου τους υποδέχθηκε ο Γ.Φούχτελ, και συνέχεια πήγαν στο Βερολίνο. Εκεί ξεναγήθηκαν στη γερμανική καγκελαρία και πραγματοποίησαν επαφές που τους είχαν ετοιμάσει. Την τελευταία μέρα τους δεξιώθηκαν σε επίσημο δείπνο, στο οποίο ο νομάρχης Αττικής, Γ.Σγουρός τόνιζε συνεχώς την «ανάγκη αλληλοκατανόησης» και ευχαρίστησε θερμά τις γερμανικές αρχές για τη φιλοξενία, ενώ προσκάλεσε και την Αγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα για «να διαπιστώσει τα βήματα προόδου που έχουν γίνει».
Στην επισκόπηση υπάρχουν αναφορές για τη συνεργασία τους με γερμανούς αξιωματούχους και επισκέψεις στη Γερμανία των Κ.Χατζηδάκη, Ολγα Κεφαλογιάννη και Θ. Παπαθεοδώρου.
Στα έγγραφα του ΥΠΕΞ για την ελληνογερμανική εταιρική σχέση, πληροφορούμαστε ακόμη ότι α) η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία έχει ενεργή παρουσία στην Ελλάδα «τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο στελέχωσης και υποστήριξης της FRONTEX β) έχουν διοργανωθεί πολλά ακόμα σεμινάρια για δημοσιογράφους στο Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη και τη Λειψία καθώς και ότι η Γερμανία θα τα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με γερμανικές πηγές η συνεργασία επεκτείνεται συνεχώς σε όλους τους τομείς. Πριν από ενάμισι περίπου μήνα ο γερμανός πρέσβης Β.Ντολτ ζήτησε να επισκεφτεί μαζί τον ακόλουθο Άμυνας, γερμανό συνταγματάρχη Ν.Ντρέσκε, τη Σχολή Εθνικής Άμυνας, όπου μίλησε στους έλληνες σπουδαστές για την πολιτική ασφάλειας της Γερμανίας.
Στα θέματα του υπουργείου Υγείας οι Γερμανοί μελετούν πως μπορούν να περικοπούν κι άλλο οι δαπάνες, ειδικά στα νοσήλια. Πριν από λίγο καιρό, μάλιστα, ο γερμανός υπουργός Υγείας Στέφαν Κάπφερερ δήλωσε ότι «όσο λιγότερο χρονικό διάστημα είναι κατειλημμένες οι κλίνες στα νοσοκομεία, τόσο λιγότερες είναι οι δαπάνες» προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η πρόκληση».
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γερμανίας για την τοπική αυτοδιοίκηση εκφράζεται κυρίως μέσα από τη στενή σχέση που δημιουργούν με τις περιφέρειες. Κάποιοι περιφερειάρχες μάλιστα, είναι ακόμα πιο πρόθυμοι, όπως ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π.Τατούλης που έχει προχωρήσει σε επαφές με την περιφέρεια Β.Ρηνανίας Βεστφαλίας με σκοπό τη σύναψη συμφωνιών. Εξίσου ένθερμος υποστηρικτής της ελληνογερμανικής συνεργασίας είναι και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ.Μπουτάρης, που έχει υπογράψει και μνημόνιο συνεργασίας με το δήμαρχο του Αμβούργου.
Ιδιαίτερο γερμανικό ενδιαφέρον υπάρχει και για τους «πέντε ενεργειακούς δήμους» της Μακεδονίας, όπου με έδρα το Αμύνταιο έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις, αλλά και συνέδριο για τη «παραγωγή και διανομή τηλεθέρμανσης με βιομάζα».
Αντίστοιχο ελληνικό ενδιαφέρον πάντως, δεν αναφέρεται πουθενά στα κείμενα της ελληνικογερμανικής συμφωνίας.
(δημοσιεύθηκε στον “Επενδυτή”)
*Τα ερωτήματα που γεννιούνται διαβάζοντας τα έγγραφα της επισκόπησης για τις ελληνογερμανικές σχέσεις είναι πολλά. Ένα από αυτά είναι σίγουρα το πως και γιατί Έλληνες δημοσιογράφοι επισκέπτονται το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά από συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη γερμανική, η οποία και της το ζήτησε. Υπό άλλες συνθήκες, φυσικά και είναι θεμιτή μία τέτοια επίσκεψη, στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ. Όταν εμπλέκονται οι κυβερνήσεις και αυτή γίνεται αντικείμενο συμφωνιών όμως, υπάρχει θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: