Ιανουαρίου 14, 2012

"ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΤΕ ΨΗΛΑ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ"


«...Να θυμάστε να κοιτάτε ψηλά στα αστέρια, και όχι τα παπούτσια σας. Να προσπαθείτε να καταλάβετε αυτό που βλέπετε και να αναρωτιέστε τι είναι αυτό που κάνει το σύμπαν να υπάρχει...»
«...Είναι μια θαυμάσια εποχή για να ζεις, και να κάνεις έρευνα. Η εικόνα που έχουμε για το σύμπαν άλλαξε σημαντικά τα τελευταία 40 χρόνια και είμαι χαρούμενος που συνέβαλα λίγο σε αυτό. Το γεγονός ότι εμείς οι άνθρωποι που είμαστε απλά συλλογές σωματιδίων μπορούμε να φτάσουμε τόσο κοντά να καταλάβουμε τους νόμους που διέπουν το σύμπαν και εμάς είναι ένας θρίαμβος...»
Τα παραπάνω αισιόδοξα λόγια ανήκουν στον σπουδαίο Βρετανό φυσικό Stephen Hawking και είναι αποσπάσματα του μηνύματος του προς εκείνους (αλλά εν τέλει προς όλους μας) που παρευρέθηκαν στο συμπόσιο που παρέθεσε πριν λίγες μέρες προς τιμήν του το πανεπιστήμιο του Cambridge επ' ευκαιρίας των 70ων γενεθλίων του. 

Αρκετοί είναι αυτοί που διέκριναν στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του με τίτλο A Brief History Of Mine έναν αποχαιρετιστήριο τόνο, ένα μήνυμα - παρακαταθήκη. Συνέβαλε η αδυναμία του μεγάλου αστροφυσικού που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση προς τιμήν του αφού η ταλαιπωρημένη υγεία του δεν επέτρεψε να πραγματοποιήσει ακόμα ένα άθλο. 

Μόλις στα 20 του διαπιστώθηκε ότι πάσχει από μία σπάνια νευρομυϊκή ασθένεια η οποία εκτός από τη σταδιακή πλήρη παράλυση δεν επέτρεπε στους γιατρούς να του δώσουν πάνω από πέντε χρόνια ζωής.

Τους διέψευσε όλους ανατρέποντας κάθε επιστημονικό ορθολογισμό αποδεικνύοντας ότι (πόσο ευχάριστα οξύμωρο...) η δύναμη της θέλησης είναι ικανή να χαρτογραφήσει ανεξερεύνητα μονοπάτια. Μονοπάτια που τον οδήγησαν στη Λουκασιανή Έδρα των Μαθηματικών του πανεπιστημίου του Cambridge την οποία και κατέχει για 30 χρόνια , καταξιώνοντας τον ως έναν από τους σπουδαιότερους επιστήμονες αφού την ίδια θέση κατείχε ο Ισαάκ Νεύτων.

Μέσω μιας οπτικής συσκεής που αναγνωρίζει κινήσεις στους μύες στο μάγουλό του και τις μετατρέπει σε λέξεις που ακούγονται από τον υπολογιστή ο Hawking καταφέρνει να παράγει επιστημονικό έργο και να συμμετέχει σε διαλέξεις όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή τη στιγμή, ο Στίβεν Χόκινγκ μπορεί να λέει μέχρι μία λέξη το λεπτό, πράγμα που σημαίνει ότι για εκείνον η παραγωγή ερευνητικών εργασιών είναι μία επίπονη εργασία.

Η συμβολή του στην εκλαϊκευμένη παρουσίαση των αρχών του Σύμπαντος είναι ανεκτίμητη και αποτελεί από μόνη τους μία τεράστια προσφορά στην ανθρωπότητα. Τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στις δυνατότητες που υπάρχουν στο μέλλον το οποίο και διακρίνει στον αποικισμό του διαστήματος.

Γιορτάζοντας τα εβδομηκοστά γενέθλια του Stephen Hawking λάβετε την πρώτη έκδοση του κλασικού πλέον βιβλίου του με τίτλο "Το χρονικό του χρόνου" που μπορείτε να βρείτε εδώ σαν ένα μικρό δωράκι ευγνωμοσύνης γιατί επιλέγετε να διαβάζετε το Libertad . Προτείνουμε ακόμα καλύτερα  βέβαια την αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση του 2000. Επίσης μην αμελήσετε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του η οποία περιέχει πλούσιο υλικό και πληροφορίες για τον ίδιο. Φημίζεται άλλωστε για την ανταπόκριση του σε ερωτήσεις επισκεπτών...

Thank you Sir!







Δεν υπάρχουν σχόλια: