Ιανουαρίου 09, 2012

S.O.P.A. εσύ!




Ελέω της οικονομικής κρίσης και της μνημονικής πολιτικής που μας επιβάλλεται δεν δίνουμε την απαραίτητη σημασία σε διάφορα άλλα ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα που διακυβεύονται παγκόσμια. 
Ένα από αυτά είναι ο ασφυκτικός έλεγχος του διαδικτύου που επιχειρείται να επιβληθεί στις Η.Π.Α. μέσω του προγράμματος S.O.P.A. (Stop Online Piracy Act) με προφανές πρόσχημα την αντιμετώπιση της διαδικτυακής πειρατείας. 

Τι είναι το S.O.P.A.; 


Όπως διαβάζουμε στο inlovewithlife πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε από μία μικτή επιτροπή Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών βουλευτών που προβλέπει την εγκαθίδρυση μίας μαύρης λίστας ιστοσελίδων, η πρόσβαση στις οποίες θα αποκόπτεται για οποιονδήποτε παραμένει στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου οποιοσδήποτε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων θα μπορεί με μία απλή εισαγγελική παραγγελία να υποχρεώνει όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας να διακόπτουν εντελώς την πρόσβαση σε ιστοσελίδες, που υποστηρίζεται ότι εμπλέκονται με παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και καταχωρητές ονομάτων χώρου, παρόχους φιλοξενίας και άλλων υπηρεσιών προς αυτές να διακόπτουν κάθε συνεργασία. 


Πρόκειται για μία δραστική περιστολή των ψηφιακών μας δικαιωμάτων αφού η δημιουργία μαύρης λίστας ιστοσελίδων και διαδικτυακών τόπων, που θα καταγγέλλεται ότι παραβιάζουν το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας, η εισαγωγή σε αυτή δίχως την πρότερη έκδοση απόφασης δικαστηρίου και η ταχεία διακοπή πρόσβασης, το βάρος σε έξοδα και ενέργειες για την επαναφορά της οποίας θα πέφτει στον πλέον εγγεγραμμένο στη λίστα αυτή, αποτελούν πρωτοφανείς επεμβάσεις στον κυβερνοχώρο, που πλήττουν με απαράδεκτο τρόπο θεμελιώδη δικαιώματα και εγκαθιδρύουν ένα καθεστώς γενικευμένης καταστολής. Η ραγδαία επέκταση των ιδιωτικών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας τα τελευταία χρόνια αλλά και η ουσιαστική ασυμβατότητά τους με τα ψηφιακά περιβάλλοντα θα οδηγήσει στη επέκταση της χρήσης ενός τέτοιου μηχανισμού λογοκρισίας και για άλλους σκοπούς, όπως για την περιστολή της ελευθερίας έκφρασης και για τον αθέμιτο εμπορικό ανταγωνισμό. Θα αυξήσει δε υπέρμετρα την ευθύνη και τα έξοδα λειτουργίας των μεσαζόντων του διαδικτύου, οδηγώντας σταδιακά σε μία υπέρμετρη εμπορευματοποίηση του κυβερνοχώρου. Αν μάλιστα τέτοια νομοσχέδια ψηφιστούν στις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν παραδοσιακά τη χώρα με τον κομβικό ρόλο στο διαδίκτυο, η ψήφιση πανομοιότυπων νόμων σε όλο τον κόσμο θα είναι απλώς θέμα χρόνου.



Ενάντια στην αδιανόητη επίθεση καταστολής του κράτους των ΗΠΑ και των ισχυρών κατόχων πνευματικής ιδιοκτησίας έχει συγκροτηθεί ένα ευρύτατο κοινωνικό κίνημα, που απλώνεται σε όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά στρώματα. Κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του SOPA στο Κογκρέσο, η οποία είχε ανακηρυχθεί ως ημέρα Αμερικανικής λογοκρισίας, εστάλησαν ένα εκατομμύριο e-mails διαμαρτυρίας, συλλέχθηκαν 250.000 υπογραφές και έγιναν 88.000 τηλέφωνα διαμαρτυρίας, ενώ συμμετείχαν περισσότερες από 6.000 ιστοσελίδες. Συνασπισμοί από δεκάδες από τις μεγαλύτερες οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων έχουν ενωθεί στον αγώνα ανατροπής του νομοσχεδίου. Οι χάκερς σχεδιάζουν να ξεπεράσουν τους απειλούμενους περιορισμούς ακόμα και με την εκτόξευση αυτοσχέδιων δορυφόρων ενώ η γνωστή σε μας και για την θερινή παρέμβαση της  για την Ελλάδα, ομάδα Anonymous που έχει προαναγγείλει την επιχείρηση Blackout.
Οι ναυαρχίδες των ιστοσελίδων αναζήτησης και κοινωνικής δικτύωσης, όπως οι Google, Yahoo, Facebook, Twitter, είναι όμως τα πλέον βαρέα όπλα ενάντια στο S.O.P.A., αφού θίγονται και οι ίδιες άμεσα απ' όσα προβλέπονται στο εν λόγω project. Απειλούν λοιπόν σε ένα καθολικό blackout με ταυτόχρονη απενεργοποίηση των υπηρεσιών τους που θα καθηλώσει εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο με σκοπό να τους ενεργοποιήσουν.


Ο Πρώτος Κυβερνο-πόλεμος προφανώς δε θα είναι όπως τον φαντάζονταν κάποιοι...


Ένα είναι δεδομένο πάντως! Κι αυτό το έχουν καταλάβει ο  στρατός και η κυβέρνηση των Η.Π.Α. από τότε που δημιούργησαν το APRANET, τον πρόδρομο του διαδικτύου σε συνεργασία με τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια: ότι δημιούργησαν τέτοιες δυνατότητες ελευθερία έκφρασης και διακίνησης ιδεών και πνευματικής ιδιοκτησίας που πέτυχε μέχρι σήμερα ο άνθρωπος, που στην πραγματικότητα είναι αδύνατο να τισαθευθούν...


Πηγές:Βικιπαίδεια,inlovewithlifenews247,proho,Omniatv,Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: