Ιανουαρίου 01, 2012

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ (οδηγίες προς ναυτιλομένους)



Όποιος σας έχει πει ότι βραδιά σαν τη σημερινή δεν έχει μεθύσει πότε σίγουρα σας λέει ψέμματα! Είναι η πρώτη μέρα του χρόνου όχι μόνο εφαλτήριο αναθεωρήσεων και απολογισμών, ούτε μόνο νέων οραμάτων και στόχων αλλά βραδιά που αφήνουμε πίσω για λίγο (τη στιγμή που φεύγει ο .... παλιός και έρχεται ο καινούργιος) όσα πήγαν και όσα έρθουν΄, ξορκίζοντας έτσι την καθημερινότητα μας.
Ότι είναι αποδεκτό πως οι περισσότεροι απόψε το βράδυ θα μεθύσουν δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ότι καλύτερο. Μη μένοντας μόνο στο στερεότυπο των κινδύνων που εγκυμονεί η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, καλό είναι να μη ξεχνάμε ότι η άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος προκαλεί βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά, για να μην αναφέρουμε ότι η υπερβολική δόση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο με τελευταίο παράδειγμα την Amy Winehouse. Φυσικά όλοι εσείς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές γνωρίζετε ότι το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα βλαβερό αφού έχετε βιώσει τουλάχιστον ένα hangover.

Ο ακατάσχετος πονοκέφαλος, το δηλητηριασμένο στομάχι, το αφυδατωμένο στόμα και η ένοχη συνείδηση είναι τα χαρακτηριστικά της επόμενης μέρας μίας αχαλίνωτης οινοποσίας. 


Ακολουθούν λοιπόν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την αποψινή βραδιά:

1. Πριν βγείτε έξω

  • Μην πηγαίνετε έξω με άδειο στομάχι. Σίγουρα δεν είναι τόσο ρεαλιστικό να σας ζητήσω να σταματήσετε και να απολαύσετε ένα υγιεινό γεύμα γεμάτο άμυλο και εφοδιασμένο με τα βασικά μεταλλικά στοιχεία ενώ είστε έτοιμοι ξενυχτήστε. Όμως ακόμα και μια διπλή μερίδα τηγανητές πατάτες πριν ξεκινήσετε ή ενόσω πίνετε, θα επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ στο αίμα σας, κάτι που απόψε είναι πιο σημαντικό από τη μακροπρόθεσμη προοπτική κάποιων φραγμένων αρτηριών.
  • Ενυδατώστε το σώμα σας. Μπορεί όταν ξυπνάτε με ένα στόμα - τσατσάρα μετά από μία νύχτα κραιπάλης μία κανάτα νερό η χυμός να είναι ευεργετική αλλά κάθε ποτήρι νερού ή χυμού που θα πιείτε πριν βγείτε αξίζει όσο δύο το πρωί Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ λειτουργεί ως διουρητικό. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αντικαθιστάτε τα υγρά που αποβάλλονται.

Συμπερασματικά: φάτε πριν βγείτε, πιείτε άφθονα υγρά (εκτός του αλκοόλ) και θα ξυπνήσετε περισσότερο εύθυμοι το πρωί.

2. Ενώ είστε έξω 

  • Επιλέξτε το ποτό σας  με προσοχή.  Ο γενικός κανόνας είναι ότι πιο σκούρα ποτά, όπως το κόκκινο κρασί, το μπέρμπον, το ουίσκι, το κονιάκ  έχουν περισσότερες δραστικές ουσίες ελαφρύτερα ποτά όπως το λευκό κρασί, η βότκα, και το τζιν. Αλλά θα πρέπει επίσης να έχετε κατά νου ότι, ανεξάρτητα από το χρώμα του ποτού σας, όσο φθηνότερο είναι, τόσο περισσότερο βλαπτικές ουσίες θα περιέχει. Εδώ μια σημαντική παρατήρηση: το κόκκινο κρασί δημιουργεί επιπλέον πονοκέφαλο εξ αιτίας μίας ουσίας που ονομάζεται τυραμίνη του. Γι 'αυτό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το  φτηνό κόκκινο κρασί. Κυρίως όμως προσοχή στις μπόμπες!
  • Εναλλάσσετε τα αλκοολούχα ποτά με μη αλκοολούχα. Φροντίστε όσο προχωράει η νύχτα να πίνετε ενδιάμεσα και κάποιο μη αλκοολούχο ποτό. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την ενυδάτωση του οργανισμού σας. Ειδικά κατά τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι όλοι στην παρέα τόσο μεθυσμένοι που δε θα καταλάβουν ότι πίνετε πορτοκαλάδα αντί για screwdriver.
  • Καταναλώστε λιγότερο από ένα ποτό την ώραΤο συκώτι σας χρειάζεται περίπου μία ώρα για να διασπάσει το αλκοόλ μίας μπύρας. Αυτός ο ρυθμός πόσης θα σάς προστατέψει από ένα ενδεχόμενο hangover.

 3. Όταν φτάσετε στο σπίτι  (εννοείτε δίχως να οδηγείτε εσείς)

Το κεφάλι γυρίζει, το στομάχι ανακατεύεται αλλά το κρεβάτι σας είναι ακόμη εκεί και πρέπει οπωσδήποτε να καταφέρετε να φτάσετε σε αυτό. Βγάλτε όσα ρούχα μπορείτε πριν ξαπλώσετε αλλά πριν, φροντίστε να:
  • Κατουρήσετε. Για να μη σηκώνεστε αργότερα που θα νιώθετε πιο άσχημα.
  • Πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Μετά πιείτε ακόμα ένα. Εναλλακτικά πιείτε ένα χυμό πορτοκάλι ή ένα ισοτονικό ποτό. Πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώσετε ηλεκτρολύτες που θα σας κρατήσουν ενυδατωμένους.
  • Μην πάρετε οποιουδήποτε είδους αναλγητικά ή παυσίπονα για κανένα λόγο σε αυτό το στάδιο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα επιδράσει ανασταλτικά στον πονοκέφαλο η προληπτική χρήση τους. Μία ασπιρίνη σε αυτή τη φάση θα αναστατώσει το άδειο στομάχι σας και θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Πιείτε άφθονο νερό και κάνετε υπομονή μέχρι το πρωί για την  αυτοθεραπεία σας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Δείτε αμέσως  γιατρό αν αισθάνεστε τρόμο, πόνο στο στομάχι, ή αν παρατηρήσετε αίμα στον εμετό σας. Είναι ενδείξεις ότι ξεπεράσατε τα όρια του οργανισμού σας.

4. Η επόμενη μέρα



Ναι, είστε ακόμα ζωντανοί! Σίγουρα αισθάνεστε σαν να σας έχουν κοπανήσει το κεφάλι με ένα μεγάλο σφυρί αλλά καταφέρατε να μην πνιγείτε στον εμετό σας. Να πως θα επιβιώσετε  κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου πρωινού:
  • Επιστρέψτε ή παραμείνετε στο κρεβάτι. Αν η μέρα που ξεκίνησε είναι εργάσιμη για εσάς έχετε δύο επιλογές; α) να μαζέψετε τα κομμάτια σας και να πάτε στη δουλειά (χάλια έτσι;) και β) να καλέσετε το αφεντικό ή τη γραμματέα του και να πείτε περίπου τα παρακάτω στο αφεντικό ή τη γραμματέα του: " Ναι, γεια είμαι _____ (εισάγετε το όνομα σας). Νομίζω ότι θα κάνω εμετό γι' αυτό θα παραμείνω στο κρεβάτι για λίγο. Ναι, ευχαριστώ. Αντίο". Πείτε ότι έχετε στομαχικές διαταραχές. Στην πραγματικότητα δε λέτε ψέμματα και δε θα σάς ρωτήσουν λεπτομέρειες. Έτσι κι αλλιώς θα ακούγεστε απαίσια!
  • Όχι άλλο αλκοόλ. Αν μετά από τέτοια κραιπάλη θέλετε να πιείτε αφού ξυπνήσετε τότε έχετε  πρόβλημα εθισμού και χρειάζεστε ειδική περίθαλψη αφού περισσότερο μεθύσι την επόμενη μέρα θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.
  • Προσοχή με τον καφέ. Θεωρείτε αυτονόητο ότι αυτό που χρειάζεστε είναι ένας δυνατός καφές. Αυτοί που γνωρίζουν όμως συμβουλεύουν να μείνετε μακριά από αυτόν. Ο καφές προκαλεί διούρηση και αυτό αυξάνει την πιθανότητα αφυδάτωσης. Ναι τον χρειάζεστε απεγνωσμένα αυτό τον καφέ αλλά μάλλον είναι καλύτερα να πάρετε τώρα την ασπιρίνη που λέγαμε...

Ακόμα αισθάνεστε χάλια; 

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να πάρετε ώστε να θεραπεύσετε το σώμα σας από τις συνέπειες του hangover, συμπεριλαμβανομένης μιας ουσίας που ονομάζεται κυστεΐνη , η οποία εξουδετερώνει τα  δηλητηριώδη συμπτώματα της ακεταλδεΰδης, η οποία είναι και αυτή που ευθύνεται για την κατάσταση σας. Παράλληλα δύο ασπιρίνες μαζί με πολυβιταμίνες θα δράσουν ευεργετικά.
Αν χρειαστεί, ακολουθήστε με μια δόση Maalox, πολλά ισοτονικά ποτά και ζωμό σούπας για βραδινό. 

Αυτά τα συστατικά θα ενυδάτωσουν του σώμα σας, αναπληρώνοντας τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, και θα βοηθήσουν να διώξετε από το σώμα σας μερικά από τα τοξικά υποπροϊόντα  αλκοόλ. 
Τέλος για τον πονοκέφαλο το καλύτερο είναι μία παγοκύστη που θα έχετε για 20 λεπτά στο κεφάλι σας  και 10 μακριά από αυτό.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΜΠΟΜΠΕΣ 
ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια: