Νοεμβρίου 22, 2011

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ


 Ο θερμός δημοκράτης πατριώτης Νεοκλής Σαρρής κηδεύτηκε σήμερα το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας. Τον καθηγητή Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου οι περισσότεροι που δεν είχαμε την τύχη να είμαστε φοιτητές του, τον γνωρίσαμε μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες και τις ακούραστες μαχητικές παρεμβάσεις του στα εθνικά θέματα και τη βαθιά του γνώση για την πολιτική κουλτούρα της Τουρκίας. Η σεμνότητα του ήταν τέτοια που αρκετοί από αυτούς τους φοιτητές δε γνώριζαν ότι ο καθηγητής τους ήταν ταυτόχρονα και πρόεδρος της ΕΔΗΚ, της μεταπολιτευτικής κεντρώας παράταξης. Δεν έκανε για κομματική δουλειά ο Σαρρής. Ήταν Εργάτης του Ελληνισμού. Δυστυχώς για όλους εμάς παρέμεινε τραγικά αναξιοποίητος από την ελληνική διπλωματία και την πολιτική ηγεσία της. Δεν εξυπηρετούσε η βαθιά του γνώση για την τουρκική πραγματικότητα την άνευ επιφυλαξης ελληνοτουρκική προσέγγιση που είναι η κεντρική επιλογή των ξενόδουλών ελίτ.
Αυτό που λιγοι ξέραμε όμως είναι ότι οι πρώτοι δημοκρατικοί του αγώνες έγιναν στην Τουρκία όπου φυλακίστηκε από τους στρατοκράτες κεμαλικούς.

Αντιγράφω από την ανακοίνωση της πολιτικής ομάδας "ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ":

"Σπούδασε Νομικά στην Κωνσταντινούπολη, υπήρξε στην Πόλη βοηθός του Πατριάρχη Αθηναγόρα, ενώ συμμετείχε στο τουρκικό δημοκρατικό Φοιτητικό Κίνημα της εποχής και διετέλεσε  πρόεδρος της Νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.. Όταν έγινε το 1960 έγινε πραξικόπημα στην Τουρκία, φυλακίστηκε και κατόπιν ήρθε να βρει καταφύγιο στην Ελλάδα. Έκτοτε, αναμείχθηκε ενεργά με τα Ελλαδικά «κοινά» μέσα από την Ένωση Κέντρου. Κατά την τελευταία περίοδο (κατόπιν επιθυμίας και του Ι.Ζίγδη),ανέλαβε Πρόεδρος της ΕΔΗΚ.

Υπήρξε, ως βαθύς γνώστης, οξυδερκής αναλυτής των τουρκικών πολιτικών και πολιτισμικών εξελίξεων, αλλά και  εκφραστής  της ζωντανής ιστορικής μνήμης του ξεκληρίσματος που υπέστησαν οι ελληνικές και οι αρμενικές κοινότητες από το Τούρκικο Κεμαλικό καθεστώς.
Η δική μας «ιδιαίτερη αναφορά» έχει να κάνει τόσο με την κοινή μας σχέση με την Ένωση για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών (και τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη), όσο και την κοινή προσπάθεια κατά του επαίσχυντου  Σχεδίου Ανάν που έθαβε οριστικά το Κυπριακό ζήτημα.
"

Σημαντικά διορατική και επίκαιρη ήταν μία από τις τελευταίες του παρεμβάσεις-παρακαταθήκη για το ελληνικό πολιτικό σύστημα και τη διαμόρφωση της νεοελληνικής κοινωνίαςστην εκπομπή ΤΟΜΕΣ και στον δημοσιογράφο Κώστα Χούντα (HIGH TV, 14.6.2011):




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: