Ιουλίου 23, 2013

Η υποτιθέμενη "ήττα" της Monsanto στην Ευρώπη



Διαδόθηκε αρκετά την περασμένη εβδομάδα η είδηση ότι η πολυεθνική εταιρεία της χημικής αγροτικής βιομηχανίας Monsanto ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τις 3 από τις 4 αιτήσεις χορήγησης αδειών για την καλλιέργεια "γενετικά βελτιωμένων (σημ: τροποποιημένων για την ακρίβεια - ΓΤΟ) αγροτικών προϊόντων" που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφορούσαν νέες ποικιλίες καλαμποκιού (εκτός του MON 810 που ήδη διαθέτει στην ευρωπαϊκή αγορά), τεύτλων και φασολιών σόγιας.
Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (μεταξύ αυτών και φίλοι) παρασύρθηκαν τόσο από τους βαρύγδουπους παραπλανητικούς τίτλους (βλ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), όσο και από "δειλές" απόπειρες πίστωσης της νίκης αυτής στους "λαούς της Ευρώπης" (βλ. naftemporiki.gr). Γενναιόδωρες οι φιλοφρονήσεις τύπου  "Μου αρέσει" έδωσαν και πήραν...

Η "είδηση" πλέον είχε διαδοθεί ταχύτατα! 
Παρ' όλα αυτά δεν είναι τόσο αληθινή και την πραγματική είδηση τα δημοσιεύματα την παρουσιάζουν ως παραλειπόμενο: το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΜΟΝ 810) που που αφορά την 4η από τις αιτήσεις θα συνεχίζει να φυτεύεται στους ευρωπαϊκούς αγρούς, κυρίως αυτούς της Ιβηρικής χερσονήσου (Ισπανία και κατά δεύτερο λόγο Πορτογαλία).

Και όχι μόνο αυτό: τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εισαγωγή ΓΤΟ καλαμποκιού που παράγει η SmartStax, κοινό "επίτευγμα" της συνεργασίας της Monsanto με την Dow Agro Sciences (βλ. Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ), κάτι που στα περισσότερα δημοσίιεύματα, αναρτήσεις κλπ, δεν αναφέρεται.

Άρα η Monsanto όχι μόνο κάνει πίσω αλλά βάζει και δεύτερο προϊόν στην ευρωπαϊκή αγορά, εισάγοντας παράλληλα την DOW στο ευρω - ενωσιακό γίγνεσθαι των ΓΤΟ. (Σήμερα εκτός του καλαμποκιού MON 810 της Μonsanto ο μόνος άλλος ΓΤΟ που καλλιεργείται επίσημα στην Ευρώπη είναι η πατάτα Amflora της γερμανικής προέλευσης πολυεθνικής BASF). Παγιώνει τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία με επιχειρηματικούς ελιγμούς  "επικοινωνιακής" δράσης , εξασφαλίζοντας την αύξηση των παχυλών της κερδών και στην Ευρώπη.

Για όσους παρασύρθηκαν ίσως είναι μια ευκαιρία να καταλάβουν ότι μία προσεκτικότερη ανάγνωση τις περισσότερες φορές  χρειάζεται.

Για τους δημοσιογράφους που έχουν απολέσει κάθε αναστολή πραγματικής και ανεξάρτητης ενημέρωσης, προσφέροντας πιστές υπηρεσίες στις ελίτ της οικονομικής εξουσίας και τους πολυεθνικούς βιομηχανικούς κολοσσούς είναι άλλη μία τρανή απόδειξη της κατευθυνόμενης ενημέρωσης που τόσο... απλόχερα εκπορεύεται από κέντρα παραπληροφόρησης και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Με κάθε τρόπο πρέπει να   πειστεί η "κοινή γνώμη" ότι με κάποιο τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση ανθίσταται στη διάδοση των ΓΤΟ. Καμία διαφορετική (κριτική) προσέγγιση για τα γεγονότα, καμία συμβολή των δημοσιογράφων στο δημόσιο συμφέρον, καμία ανάδειξη των πραγματικών διαστάσεων του θέματος: η ΕΕ όχι μόνο μειώνει τη διοχέτευση στην εσωτερική αγορά των ΓΤ υβριδίων της αλλά πρόκειται να επιτρέψει τη διάθεση νέων μεταλλαγμένων σπόρων καλαμποκιού (SmartStax).

Άραγε πόσες άλλες τέτοιες "νίκες" σκοπεύουν τα παραπάνω κέντρα να.. αναγγείλουν στους "λαούς της Ευρώπης";

Δεν υπάρχουν σχόλια: