Μαρτίου 31, 2015

Υπάρχει διέξοδος από την κρίση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση;


Τα παρακάτω είναι το βίντεο και η επεξεργασμένη  ―με την προσθήκη επιπλέον στοιχείων και εκτιμήσεων― απομαγνητοφώνηση της πρόσφατης βίντεο συνέντευξης του Τάκη Φωτόπουλου στην Galina Tichinskaya για την Pravda.ru[1]




Οι δύο βασικές πολιτικές τάσεις σχετικά με την παγκοσμιοποίηση
GT: Μπορείτε να μας πείτε σας παρακαλώ ποια πολιτική τάση αναδείχτηκε στην Ευρώπη με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα;

TF: Στην πραγματικότητα, κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν δύο βασικές πολιτικές τάσεις σήμερα ― όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, και θα έλεγα, στον υπόλοιπο κόσμο.

Η πρώτη τάση είναι αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε η παγκοσμιοποιητική τάση.[2] Αυτή είναι η τάση που δεν αμφισβητεί με κανέναν τρόπο την παγκοσμιοποίηση, ή τα θεσμικά όργανα της παγκοσμιοποίησης, όπως η ΕΕ, αλλά απλώς αποσκοπεί στη βελτίωση των υπαρχόντων θεσμών. Γι’αυτό, για παράδειγμα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και οι Podemos στην Ισπανία όσο και το κόμμα Die Linke στη Γερμανία, τα οποία ανήκουν σε αυτή την τάση, απλώς επικρίνουν τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται από την ΕΕ. Ποτέ δεν εγείρουν κανένα ζήτημα εξόδου από την ΕΕ, ή για να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό είδος ένωσης των λαών της Ευρώπης και ούτω καθεξής. Αυτό είναι απολύτως λάθος κατά τη γνώμη μου, τόσο για πολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους, ένα θέμα που μπορούμε να συζητήσουμε στη συνέχεια.

Η δεύτερη τάση είναι η τάση της αντι-παγκοσμιοποίησης, η οποία, στην πραγματικότητα, είναι μια εξέλιξη του ιστορικού κινήματος της αντι-παγκοσμιοποίησης, που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά καταπνίγηκε από την κρατική βία, καθώς και από τη συστηματική προσπάθεια της παγκοσμιοποιητικής Αριστεράς που αναπτύχθηκε εκείνη την εποχή για να ευνουχίσει το κίνημα αυτό (Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, κλπ[3]). Έτσι, σήμερα, δεν υπάρχει κίνημα αντι-παγκοσμιοποίησης, με την έννοια ενός αντισυστημικού κινήματος. Υπάρχουν μόνο μερικοί άνθρωποι που επικρίνουν την παγκοσμιοποίηση, αλλά όχι σε όρους αλλαγής όλου του συστήματος της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, ή, αυτού που μπορεί να ονομαστεί, η Νέα Διεθνής Τάξη (ΝΔΤ) της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Και μιλώ για νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση επειδή μπορεί εύκολα να δειχθεί ότι η παγκοσμιοποίηση σε μια καπιταλιστική οικονομία της αγοράς μόνο νεοφιλελεύθερη μπορεί να είναι, δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο. Έτσι, απλά το να επικρίνουμε τη Μέρκελ, ή οποιονδήποτε άλλον/η, ότι είναι νεοφιλελεύθεροι, είναι ανόητο, αφού δεν θα μπορούσαν παρά να είναι νεοφιλελεύθεροι, εφ’όσον έχουν ανοίξει και απελευθερώσει τις αγορές τους. Αυτή είναι η ουσία της παγκοσμιοποίησης.

ΣΥΡΙΖΑ: από τα παλιά μνημόνια σε ένα νέο
GT: Όπως γνωρίζετε, την περασμένη εβδομάδα (τέλη Φεβρουαρίου), οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι έκαναν τις διαπραγματεύσεις τους με την Ελλάδα, προσφέρθηκαν να επεκτείνουν το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την ανόρθωση της χώρας από την κρίση, με τους ίδιους όρους, για ένα εξάμηνο. Η ελληνική αντιπροσωπεία απέρριψε με αποφασιστικότητα αυτή την προσφορά, αλλά, τελικά στις συνομιλίες της Παρασκευής 20/2 στις Βρυξέλλες, κατέληξαν σε συμφωνία για την επέκταση των κεφαλαίων διάσωσης της Ελλάδας για 4 μήνες. Τι μέλλει γενέσθαι τώρα;

TF: Στην πραγματικότητα, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ (δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), από κοινού με το ΔΝΤ, που αποτελούσαν την παλιά Τρόικα (όπως συνηθίζαμε να την αποκαλούμε), είναι και πάλι εκεί (στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα) και επιβάλλουν τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ το αποδέχθηκε αυτό όταν «υπέγραψε» (αν θέλετε να το ονομάσουμε έτσι), μια λίστα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η οποία, στην πραγματικότητα βασίζεται στα προηγούμενα προγράμματα διάσωσης, που είχαν επιβληθεί από το 2010 ―το πρώτο Μνημόνιο― και, στη συνέχεια, το 2012, το δεύτερο Μνημόνιο. Έτσι, περίπου πάνω από το 70% των «μεταρρυθμίσεων» που επιβάλλονται σήμερα στην Ελλάδα προέρχονται από το προηγούμενο Μνημόνιο. Αυτό είναι κάτι που βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσημα, το αρνείται, αλλά μπορεί να δειχθεί ―και ακόμη και ο Βαρουφάκης, ο Υπουργός Οικονομικών το δέχθηκε― ότι το 70% των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της νέας λίστας (της 20 Φεβρουαρίου που συγκεκριμενοποιήθηκε μόλις στα τέλη Μάρτη) προέρχονται από το παλιό Μνημόνιο.

Στη συνέχεια, ακολούθησε σύγκρουση, ακόμη και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, όπως φάνηκε σε μια σειρά συσκέψεων στην κοινοβουλευτική ομάδα και σε άλλα όργανα του κόμματος, όπου σημειώθηκε μια διάσταση απόψεων (κάποιοι το χαρακτηρίζουν ακόμη και διάσπαση), μεταξύ μιας μειοψηφικής τάσης που υποστηρίζει την έξοδο από το Ευρώ (αυτό που ονομάζουμε και «Grexit»), και μιας άλλης τάσης, που είναι η κυρίαρχη τάση και υποστηρίζεται από τον Τσίπρα, τον αρχηγό, και την πλειοψηφία του κόμματος, η οποία είναι υπέρ της παραμονής τόσο εντός της ΕΕ όσο και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Είναι φανερό επομένως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά συνθηκολόγησε και τώρα πρέπει να δεχθούν όλα αυτά που τους επιβάλλονται από τα κύρια όργανα της Τρόικας ―η οποία, παρεμπιπτόντως, και πάλι, για επικοινωνιακούς λόγους, άλλαξε το όνομά της από «Τρόικα» σε «θεσμούς», πράγμα που είναι αυτόχρημα γελοίο – ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για να περάσει πιο εύκολα η γραμμή στον λαό.

Γιατί δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση μέσα στην ΕΕ
Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, εκτός φυσικά αν η ίδια η Τρόικα το αποφασίσει. Δηλαδή, αν για κάποιο λόγο αποφασίσουν ότι «δεν χρειαζόμαστε την Ελλάδα, είναι μπελάς, τόσο οικονομικός όσο και πολιτικός, οπότε ας την πετάξουμε έξω». Αλλά, αν αυτό δεν συμβεί, τότε δε νομίζω ότι η σημερινή ηγετική κλίκα του ΣΥΡΙΖΑ θα έθετε ποτέ ακόμα και ζήτημα εξόδου από την Ευρωζώνη ―αν και, στην πραγματικότητα, η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση, εάν δεν ολοκληρωθεί με την έξοδο από την ΕΕ, και δεν συνοδευτεί από την εισαγωγή μιας πολιτικής αυτό-δυναμίας (η οποία είναι διαφορετικό πράγμα από την αυτάρκεια).

Ωστόσο, υπάρχουν ισχυροί οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι για τους οποίους μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί πραγματικά να βγει από την κρίση, όσο παραμένει μέλος της ΕΕ.

Οι οικονομικοί λόγοι αναφέρονται στο γεγονός ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα (ίσως και η Ισπανία κ.α.), δεν μπορεί να αναπτύξει πραγματικά μια τέτοια παραγωγική βάση, έτσι ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί σε μια ένωση χωρών, όπως της Ευρωζώνης. Η ΕΕ, όπως και η Ευρωζώνη, αποτελούνται από πολύ άνισες χώρες όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, την παραγωγικότητα, και ως εκ τούτου, την ανταγωνιστικότητα. Όμως, είτε χρησιμοποιήσετε τη μαρξιστική θεωρία είτε την ορθόδοξη οικονομική θεωρία, μπορείτε να δείξετε ότι εάν έχετε μια οικονομική ένωση, όπου υπάρχουν τέτοιες μεγάλες ανισότητες μεταξύ των μελών της, τότε θα τεθούν σε κίνηση αυτόματοι μηχανισμοί μεταφοράς του οικονομικού πλεονάσματος από τα ασθενέστερα μέλη της Ένωσης στα ισχυρότερα. Δεν είναι δηλαδή το θέμα ότι η Γερμανία είναι κακή, κ.λπ. Είναι ότι η Γερμανία είναι η ισχυρότερη οικονομία, και επομένως το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού πλεονάσματος από τις περιφερειακές χώρες μεταφέρεται, αυτόματα σχεδόν, προς στη Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ίδιες πολιτικές για την καταπολέμηση διαφορετικών προβλημάτων. Αν, για παράδειγμα, η Γερμανία εισάγει πολιτικές λιτότητας, όπως έκανε πριν από 10 χρόνια, ο λόγος ήταν ότι το νόμισμα ήταν υπερτιμημένο και συνεπώς θα έπρεπε να μειώσει, να συμπιέσει προς τα κάτω, τις τιμές και τους μισθούς στη Γερμανία για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της. Αλλά αν εφαρμόσετε την ίδια πολιτική σε μια χώρα όπως η Ελλάδα η οποία είναι ήδη σε ύφεση (όπως ήταν κατά την έναρξη της κρίσης το 2010), το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερη ύφεση. Και γι’αυτό στην Ελλάδα, τα τελευταία 4 χρόνια, είχαμε μια πτώση του εθνικού εισοδήματος σχεδόν κατά 1/3 και αύξηση της ανεργίας στο 25% του εργατικού δυναμικού, ενώ η ανεργία στους νέους είναι τώρα πάνω από 50%, που είναι εξωφρενικό. Δηλαδή, δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα είδος κοινωνίας με αυτού του είδους τα οικονομικά δεδομένα, κάποια στιγμή θα οδηγηθεί σε πολιτική και κοινωνική έκρηξη. Γι’αυτό λοιπόν είναι λάθος για οικονομικούς λόγους να προσπαθεί κάποιος/α απλά να εφαρμόσει πολιτικές λιτότητας, ανεξάρτητα από το ποια είναι η αιτία της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, ιδίως αν η αιτία αναφέρεται στην ιστορική εξέλιξη, και όχι σε προσωρινές διακυμάνσεις των τιμών και των μισθών.

Όμως, υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και οι Podemos στην Ισπανία να αλλάξουν τις πολιτικές της ΕΕ. Υπάρχει ένα συμπαγές μπλοκ κομμάτων στην ΕΕ που αποτελείται από πρώην σοσιαλδημοκρατικά κόμματα (τα οποία έχουν πλέον μετατραπεί σε σοσιαλ-φιλελεύθερα κόμματα, όπως το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία, το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, κ.λπ.) και τα συντηρητικά κόμματα, τα οποία, μαζί με τα νέα μέλη από την Ανατολική Ευρώπη, δηλαδή τα μέλη του πρώην Σοβιετικού Μπλοκ (που είναι φανατικά αντι-ρωσικά και φιλοδυτικά), ποτέ δεν θα δεχτεί κανενός είδους αλλαγές στην ΕΕ, όπως αυτές που προτείνει ο Τσίπρας στην Ελλάδα και ο Ιγκλέσιας στην Ισπανία. Όπως έχει δείξει πρόσφατη έρευνα, το κοινό στοιχείο όλων αυτών των κομμάτων στο μπλοκ αυτό είναι πως όλα είναι διαπρύσιοι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και συνδυασμένα, ελέγχουν σχεδόν τα δύο τρίτα των ψήφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 478 από τις 751 έδρες.[4]

Αυτός είναι ο λόγος γιατί δεν υπάρχει καμία διέξοδος από την κρίση μέσα στην ΕΕ εφόσον τόσο για πολιτικούς όσο και οικονομικούς λόγους, η συνέχιση της συμμετοχής στην ΕΕ θα σήμαινε το ίδιο είδος των πολιτικών που είχαμε μέχρι τώρα. Δεν έχει σημασία πώς το παρουσιάζουν ή πως περιτυλίγουν το πακέτο (όπως κάνει μανιωδώς σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ), η ουσία παραμένει ίδια, με κάποιες μικρο-βελτιώσεις, όπως πρόκειται ν’ ανακαλύψει σύντομα ο Ελληνικός λαός.

Γιατί οι Κεϋνσιανές πολιτικές είναι αδύνατες για οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ
GT: Μια από τις φιγούρες-κλειδιά της ελληνικής κυβέρνησης, ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Essex, αυτοαποκαλείται ένας «ιδιόρρυθμος μαρξιστής». Γιατί;

TF: Στην πραγματικότητα, η θεωρία και η πράξη του Βαρουφάκη δεν έχουν καμία σχέση είτε με τη μαρξιστική είτε με την ελευθεριακή θεωρία ―τουλάχιστον την αριστερή ελευθεριακή θεωρία― (ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του και «ελευθεριακό Μαρξιστή»), όπως θα μπορούσε κανείς εύκολα να συμπεράνει από την αυτό-παρουσίαση του στην εφημερίδα The Guardian, [5] την «ναυαρχίδα» της παγκοσμιοποιητικής «Αριστεράς» που έχει στηρίξει όλους τους πολέμους της Υ/Ε. Στην ουσία, είναι απλά ένας φιλελεύθερος Κεϋνσιανός, ή μάλλον ψευδο-Κεϋνσιανός γιατί για να εφαρμόσεις Κεϋνσιανές πολιτικές θα πρέπει να έχεις έθνος-κράτος, θα πρέπει να έχεις οικονομική και εθνική κυριαρχία. Όμως, το κύριο χαρακτηριστικό της ΕΕ είναι ότι όλα τα κράτη-μέλη, ιδιαίτερα όλα τα μέλη που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη, στην πραγματικότητα, έχουν χάσει τη δική τους οικονομική και, ως εκ τούτου, εθνική, κυριαρχία, από τη στιγμή που εντάχθηκαν σε αυτή. Δεν είναι πια έθνη-κράτη, με την έννοια που γνωρίζαμε στο παρελθόν, δεδομένου ότι δεν ελέγχουν καθόλου τις οικονομικές πολιτικές τους. Έτσι, οι μεν νομισματικές πολιτικές τους ελέγχονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), και όχι από την κεντρική τράπεζα κάθε χώρας-μέλους. Οι δε φορολογικές πολιτικές τους ελέγχονται επίσης από τις ίδιες ελίτ στο κέντρο της ΕΕ, έστω και έμμεσα, μέσω των διαφόρων κανονισμών που επιβάλλουν στα κράτη μέλη, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα τους (ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί κλπ.).

Για παράδειγμα, στην Ελλάδα έχουν επιβάλει, μέσω του τελευταίου Μνημόνιου, την απαίτηση ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της τάξης 4 έως 4,5% του ΑΕΠ, και ο Βαρουφάκης γιόρτασε το γεγονός ότι κατάφερε να πείσει τους «θεσμούς» να μειωθεί το πλεόνασμα αυτό, στο 2% ή λιγότερο ―αν και αυτό είναι κάτι που δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί επίσημα. Ωστόσο, ακόμη και το 2%, στην πραγματικότητα, είναι πάρα πολύ, ιδιαίτερα για τις χώρες της περιφέρειας της ΕΕ. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να δαπανήσουν χρήματα, κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα, για δημόσιες επενδύσεις, με στόχο την επέκταση της παραγωγής μέσω της αλλαγής της παραγωγικής δομής και αντίστοιχα της καταναλωτικής δομής. Μόνο με την αλλαγή των δομών και των επιπέδων παραγωγής και κατανάλωσης μιας χώρας μπορεί να επιτευχθεί κάποιο είδος ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να ανταγωνιστεί μέσα σε αυτή την ανοιχτή αγορά. Και φυσικά δεν μπορείς να βασιστείς στις ιδιωτικές επενδύσεις για να επιτευχθεί μια τέτοια ριζική αναδιάρθρωση της παραγωγικής δομής, όπως ορίζει η ΕΕ και εφαρμόζει τώρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τη λίστα που συμφώνησαν στις 20 Φεβρουαρίου και τώρα αναγκάζονται να υλοποιήσουν για να μη χάσουμε το Ευρώ «μας» που θα είναι «εθνική καταστροφή», σύμφωνα με την ηγετική κλίκα του ΣΥΡΙΖΑ, τους αρχολίπαρους στο Ποτάμι κ.λπ. ―προφανώς διότι δεν έχουμε πάθει καταστροφή ακόμη (μολονότι βέβαια οι ίδιοι πράγματι δεν έχουν πάθει τη παραμικρή καταστροφή!)

Έτσι, στην πραγματικότητα, ένας βίαιος φαύλος κύκλος έχει επιβληθεί στα περιφερειακά μέλη της ΕΕ που πρέπει να βελτιώνουν συνεχώς την ανταγωνιστικότητα τους για να επιβιώσουν του εξοντωτικού ανταγωνισμού,. Δεδομένου όμως ότι πρέπει να στηριχθούν κυρίως σε ξένες επενδύσεις για την αναδιάρθρωση της παραγωγής, αν αυτές δεν εμφανιστούν, δεν έχουν άλλη επιλογή, μέσα στην ΕΕ, από το να συμπιέζουν τους μισθούς για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας «τεχνητά», δηλαδή, μέσω των πολιτικών λιτότητας ―με άλλα λόγια μέσω περαιτέρω ύφεσης! Και δεν έχουν άλλη επιλογή, αφού δεν μπορούν να στηριχτούν στις δημόσιες επενδύσεις , για να μην δημιουργείται …αθέμιτος ανταγωνισμός (βλ. π.χ. πώς η ΕΕ επέβαλε το κλείσιμο της Ολυμπιακής επειδή την επιχορηγούσε το δημόσιο ώστε να επιβιώσει του ανταγωνισμού με τα Ευρωπαϊκά μεγαθήρια ―Lufthansa, BA, Air France κ.λπ.).

Εθνική εναντίον Υπερεθνικής Κυριαρχίας
Εάν, επομένως, μια κυβέρνηση δεν ελέγχει την οικονομική της πολιτική, τότε δεν έχει οικονομική κυριαρχία. Και αν δεν έχει οικονομική κυριαρχία, δεν έχει εθνική κυριαρχία. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, οι χώρες αυτές, οι περιφερειακές χώρες της ΕΕ, δεν έχουν καμία οικονομική κυριαρχία, και ως εκ τούτου και οποιαδήποτε εθνική κυριαρχία. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι προηγμένες καπιταλιστικές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία (αν και η Βρετανία δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης παραμένει μέλος της ΕΕ), έχουν ένα διαφορετικό είδος κυριαρχίας, αυτό που αποκαλώ υπερεθνική κυριαρχία, με την έννοια ότι πολλές από τις υπερεθνικές/πολυεθνικές επιχειρήσεις που εδράζονται σε αυτές τις χώρες, όπως μπορεί να δειχθεί, ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία σήμερα. [6] Είναι, μάλιστα, υπερεθνικές επιχειρήσεις τόσο όσον αφορά την οικονομική τους δύναμη, αλλά και όσον αφορά την πολιτική τους δύναμη. Έμμεσα δηλαδή ασκούν σημαντικό βαθμό πολιτικής εξουσίας. Έτσι, όπως έχει δειχθεί στο παρελθόν, το Ευρωπαϊκό Στρογγυλό Τραπέζι των Βιομηχάνων, το οποίο αποτελεί ένα ανεπίσημο συνέδριο των κύριων πολυεθνικών εταιριών στην Ευρώπη, είχε συντάξει όλες τις κύριες συνταγματικές συνθήκες που εφαρμόζει σήμερα η ΕΕ. [7] Δηλαδή, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη Συνθήκη της Λισσαβόνας κ.οκ. Και το είδος του Συντάγματος που επέβαλαν αυτές οι συνθήκες, ήταν ο νεοφιλελευθερισμός. Με άλλα λόγια, όλα τα νεοφιλελεύθερα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα από την ΕΕ είναι στη πραγματικότητα οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν προταθεί από τις πολυεθνικές εταιρίες.

Έτσι, σήμερα έχουμε ένα σύστημα διπλής, θα έλεγα, κυριαρχίας. Έχουμε αρχικά την υπερεθνική κυριαρχία, που σημαίνει ότι ορισμένες χώρες, οι προηγμένες καπιταλιστικές χώρες (κυρίως οι χώρες του G7 της «Ομάδας των 7»), από όπου προέρχονται οι περισσότερες από τις υπερεθνικές/ πολυεθνικές εταιρίες, έχουν έναν πολύ σημαντικό βαθμό υπερεθνικής οικονομικής δύναμης, και όχι μόνο. Έχουν επίσης υπερεθνική πολιτική/ πολιτιστική/ προπαγανδιστική δύναμη, κ.ο.κ. Αυτός είναι ο τρόπος που ελέγχουν τον κόσμο, μέσα από αυτό που έχω ονομάσει Υπερεθνική Ελίτ, η οποία είναι απλά οι ελίτ που εδράζονται σε αυτές τις χώρες. Μολονότι δεν υπάρχει επίσημο όργανο που να τις εκφράζει, εντούτοις, με το να ελέγχουν τους διάφορους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς (το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ.ο.κ), ή πολιτικούς θεσμούς (όπως ο ΟΗΕ και κ.ο.κ, πέρα από το ΝΑΤΟ, κ.λπ.), ελέγχουν, στην πραγματικότητα, τον κόσμο, διότι ελέγχουν όλες τις μορφές εξουσίας. Αυτό είναι ένα υπερεθνικό είδος εξουσίας, δεν είναι εθνική κυριαρχία. Είναι υπερεθνική κυριαρχία, με την έννοια ότι στηρίζεται στον έλεγχο των πολιτικών, οικονομικών και άλλων μορφών δυνατής σε διεθνές επίπεδο.

Έτσι, ο μόνος τρόπος για μια χώρα σήμερα να έχει οποιοδήποτε είδος της εθνικής εξουσίας, ή εθνικής κυριαρχίας, είναι αν κόψει τους δεσμούς της με τη ΝΔΤ της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι η Ευρασιατική Ένωση είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, εφόσον όμως η Ευρασιατική Ένωση αναπτυχθεί ως μια πολιτική και οικονομική ένωση κυρίαρχων κρατών, δηλαδή εθνών που να διατηρούν την εθνική τους κυριαρχία, και αναπτυχθεί τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Αυτό θα μπορούσε πολύ εύκολα να αποτελέσει έναν εναλλακτικό πόλο απέναντι στον παρόντα μονοπολικό κόσμο. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, αυτή τη στιγμή, έχουμε έναν μονοπολικό κόσμο, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι όλες οι μορφές της υπερεθνικής εξουσίας σήμερα ελέγχονται κυρίως από την υπερεθνική ελίτ. Αλλά, εάν η Ευρασιατική Ένωση αναπτυχθεί και ανθίσει, και χώρες όπως η Ελλάδα, καθώς και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και ούτω καθεξής, ενταχθούν σε αυτή, τότε, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν άλλο πόλο. Τότε θα μπορούσαμε να έχουμε έναν πραγματικό διπολικό κόσμο, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα ο μόνος τρόπος που μπορείς να αμφισβητήσεις την σημερινή ΝΔΤ. Με αυτή την έννοια, με άλλα λόγια, μέσω μιας ένωσης όπως αυτή, οι χώρες θα μπορούσαν να διατηρήσουν την εθνική τους κυριαρχία, την οικονομική τους κυριαρχία, έτσι ώστε να μπορούν επίσης να έχουν διαφορετικές αρχές στις οποίες να βασίζουν τη συνεργασία τους, αντί για τις παρούσες αρχές που επιβάλλει η ΝΔΤ, με βάση την ανταγωνιστικότητα .

Ο ρόλος των χωρών BRICS στην ΝΔΤ και ο μύθος του σημερινού πολυ-πολικού κόσμου
GT: Θα μπορούσε η Ελλάδα να ζητήσει βοήθεια από την Τράπεζα Ανάπτυξης των χωρών BRICS;

TF: Οι χώρες BRICS, πέρα από τη Ρωσία, η οποία έχει ένα σημαντικό βαθμό εθνικής και οικονομικής κυριαρχίας, δεν έχουν καμία σημαντική υπερεθνική κυριαρχία και την ίδια στιγμή, έχοντας ενσωματωθεί πλήρως στην ΝΔΤ, δεν έχουν καμία σημαντική εθνική κυριαρχία. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία, αν και η ίδια είναι ενσωματωμένη αυτή τη στιγμή στη ΝΔΤ (μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κ.λπ.), παρόλα αυτά, σε σύγκριση με όλες τις άλλες χώρες BRICS, έχει τον υψηλότερο βαθμό τόσο εθνικής όσο και οικονομικής κυριαρχίας. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό, αν η Ρωσία βοηθήσει το κίνημα για την Ευρασιατική Ένωση να καταστεί μια πολιτική και οικονομική ένωση πραγματικά κυρίαρχων εθνών, και όχι απλώς μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου, όπως θέλουν οι παγκοσμιοποιητές στη Δύση και στην ίδια τη Ρωσία! Οι άλλες χώρες BRICS, όπως η Κίνα και η Ινδία, είναι πολύ πιο ενσωματωμένες στην ΝΔΤ, με την έννοια ότι τόσο τα Κινέζικα όσο και τα Ινδικά οικονομικά «θαύματα» βασίζονται στη μαζική εισροή των πολυεθνικών εταιριών για να εκμεταλλευτούν το πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής εκεί. Οι BRICS επομένως θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες σε αυτή τη διαδικασία της δημιουργίας ενός εναλλακτικού πόλου, υπό την προϋπόθεση, όμως ότι θα ξεκινήσουν τη διαδικασία ρήξης των στενών δεσμών που έχουν αυτή τη στιγμή με τη ΝΔΤ και την Υπερεθνική Ελίτ. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν προσπαθήσουν να το παίζουν «δίπορτο», όπως για παράδειγμα κάνει αυτή τη στιγμή η Ινδία, και σε κάποιο βαθμό η Κίνα, όταν προσπαθούν να έχουν καλές σχέσεις τόσο με την Υπερεθνική Ελίτ, τους Αμερικάνους και την ΕΕ, όσο και με τη Ρωσία, τότε προφανώς δεν θα μπορούν να παίξουν κανένα σχετικό ρόλο στη διαδικασία δημιουργίας ενός πραγματικά εναλλακτικού πόλου στην NWO.

Όσον αφορά την ερώτησή σας αν η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια των BRICS ―υποθέτοντας βέβαια τη σημερινή ενσωμάτωσή τους στην ΝΔΤ― φυσικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με τις χώρες αυτές, αντί να αφήνονται οι σχέσεις αυτές να ελέγχονται κυρίως από την ΕΕ, όπως σήμερα. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα μπορεί να μην είναι καν σε θέση να επεκτείνει ελεύθερα αυτά τα είδη των δεσμών με τις χώρες BRICS, εφόσον παραμένει μέλος της ΕΕ. Δηλαδή, όσο η Ελλάδα βρίσκεται στην ΕΕ, τότε η ΕΕ θα μπορούσε να μποϊκοτάρει κάθε είδους επέκτασης των σχέσεων της με τις χώρες BRICS. Αυτό συνέβη ήδη παλιότερα με τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, όταν ο Πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση (Καραμανλή εκείνη την εποχή), και στη συνέχεια η ΕΕ ήρθε να μποϊκοτάρει τη συμφωνία αυτή με κάθε δυνατό τρόπο, τελικά ακόμα και με τη λήψη μέτρων που οδήγησαν στην αντικατάσταση του Καραμανλή με ένα πολύ πιο υπάκουο όργανο της ΝΔΤ (δηλαδή τον Γιώργο Παπανδρέου). Αναπόφευκτα, η Υ/Ε πέτυχε την ακύρωση μιας συμφωνίας, η οποία ήταν σημαντική για την Ελλάδα από οικονομική και γεωπολιτική άποψη. Το θέμα επομένως δεν είναι απλά αν θα ήταν καλό για την Ελλάδα να επεκτείνει τις οικονομικές σχέσεις της με τις χώρες BRICS. Τα πάντα εξαρτώνται από το για ποιο είδος Ελλάδα μιλάμε. Η σημερινή Ελλάδα, η οποία είναι μέλος τόσο της ΕΕ όσο και της Ευρωζώνης (ή ακόμη και αν ήταν μόνο μέλος της ΕΕ), δεν μπορεί να επεκτείνει σημαντικά τις σχέσεις της με τις χώρες BRICS ή τη Ρωσία, εκτός και αν το εγκρίνει η ΕΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας
GT: Σε περίπτωση αποχώρησης από την Ευρωζώνη, η Ελλάδα θα στηρίξει την εχθρική πολιτική της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία;

ΤΦ: Και πάλι, ας δούμε τι συνέβη στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, πριν από δέκα ημέρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσημα, πριν από την εκλογή του, ήταν κατά των κυρώσεων, ενώ ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών είχε γράψει επανειλημμένα κατά των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία. Ωστόσο, όταν έγινε κυβέρνηση, τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν ρότα. Δηλαδή, αυτό που έκαναν στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες ήταν απλά να εγκρίνουν τις κυρώσεις και να προσπαθήσουν να μειώσουν την περίοδο διάρκειας τους από το ένα έτος στους έξι μήνες. Αλλά φυσικά, αυτό σήμαινε ότι, εμμέσως, ο Υπ. Εξ. δέχτηκε τις κυρώσεις κατ’ αρχήν. Στην πραγματικότητα, όταν ο ίδιος πήγε στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, είπε «ναι, οι κυρώσεις δεν είναι πάντα κακό, εξαρτάται από το τι είδους κυρώσεις μιλάμε και γιατί». Επομένως, είναι σαφές ότι όσο παραμένει Ελλάδα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, τότε θα πρέπει να χορέψει στους ρυθμούς της ορχήστρας και η ορχήστρα δεν διευθύνεται από την Ελλάδα, αλλά από τις ελίτ της ΕΕ, με άλλα λόγια, τη Γερμανία και τις άλλες κύριες χώρες εντός της ΕΕ. Έτσι, θα πρέπει να ακολουθήσει τις πολιτικές που επιβάλλονται από αυτές για κάθε σημαντικό θέμα εξωτερικής πολιτικής, όπως στη Ρωσία, την Ουκρανία, ή ακόμη και να υποστηρίξει οποιοδήποτε είδος πολέμου μπορεί να ξεκινήσουν στη Μέση Ανατολή στο εγγύς μέλλον, (τώρα που οι ελίτ θα δημιουργήσουν και Ευρωπαικό στρατο!) και ούτω καθεξής. Φυσικά, αν η Ελλάδα έβγαινε από την ΕΕ (και όχι μόνο την Ευρωζώνη), τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Τότε όλα θα ήταν ανοικτά. Δηλαδή, στη συνέχεια, μπορείτε να περιμένετε ότι η Ελλάδα θα ακολουθούσε μια πολύ διαφορετική πολιτική, επειδή ο ελληνικός λαός, όπως γνωρίζετε, είναι πολύ κοντά στον ρωσικό λαό, για ιστορικούς και πολιτιστικούς λόγους, και σίγουρα θα θέλανε να καταργηθούν αυτές οι κυρώσεις για λόγους αρχής. Και αυτό, πέρα ​​από το ζήτημα της οικονομικής ζημίας που οι Έλληνες αγρότες έχουν υποστεί χωρίς κανένα λόγο, μόνο και μόνο επειδή μερικές ελίτ αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία με συνέπεια, σήμερα οι Έλληνες αγρότες να μην μπορούν να πουλήσουν πολλά από τα προϊόντα τους.

Υ.Γ. 29/3/2015. Είναι φανερό πια τώρα ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και των εκπροσώπων της Υ/Ε ένα μεταβατικό μινι-Μνημόνιο που προβλέπει ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά καθώς και περιφερειακών αεροδρομίων ―όλων αυτών ο έλεγχος θα παραχωρηθεί σε ληστρικές ξένες εταιρείες― πέρα από αλλες επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό και ταν ΦΠΑ (βλ. Sunday Times, 29/3/2015) που θα μάθουμε σύντομα. Είναι δηλαδή ξεκάθαρο οτι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά συνθηκολόγησε αλλά ανέλαβε και τον εξορθολογισμό του Ελληνικού καπιταλιστικού συστήματος, κάτω από μια δήθεν ροζ σημαία. Ποτέ ίσως άλλοτε λαός δεν έκανε χαρακίρι, όπως ουσιαστικά κάνει ο Ελληνικός εδώ και πέντε χρόνια, για να κρατήσει το ξένο νόμισμα που του επέβαλαν οι ελίτ και τη θέση του στο ληστρικό κλαμπ της «Ευρώπης των λαών», ενώ η «Αριστερά» του απλά δέρνει το σαμάρι (τα «υφεσιακά μετρα» ―ΣΥΡΙΖΑ― ή το χρέος ―ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Λ. Βατικιώτης Πριν, 29/3/2015) για να μην δείρει το γάιδαρο (ΕΕ και Ευρωζώνη). Και όταν αύριο τα αηδιασμένα λαϊκά στρώματα, που είναι τα πραγματικά θύματα της παγκοσμιοποίησης, ή θα απο-πολιτικοποιηθούν ή θα στραφούν σε άλλες πολιτικές κατευθύνσεις πέρα από τη χρεοκοπημένη «Αριστερά» (όπως ήδη γίνεται σήμερα παντού στην Ευρώπη) θα φταίει πάλι ο λαός…

Τ.Φ.

[1] Βλ. τη βίντεο-συνέντευξη στα αγγλικά εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Es8jU3dSgyo

και με Ελληνικούς υπότιτλους εδώ: https://youtu.be/1dorpDExCkM

[2] Βλ. Takis Fotopoulos, The New World Order in Action (υπό έκδοση από το Progressive Press), Part I.

[3] Βλ. Τάκης Φωτόπουλος, Παγκοσμιοποίηση, Αριστερά και Περιεκτική Δημοκρατία (Ελληνικά Γράμματα, 2002), Μέρος 2, διαθέσιμο on line

www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/greek/grbooksglobal/grbooksglobal.htm

[4] Tony Barber, “EU parliament’s biggest parties vote together”, Financial Times (11/3/2015).

[5] “How I became Marxist,” The Guardian (18/2/2015).

[6] The New World Order in Action, κεφ.1


[7] George Monbiot, “Still bent on world conquest”, The Guardian (16/12/1999).


 ΠΗΓΗ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

Μαρτίου 26, 2015

Μια ανοικτή επιστολή του Μακρυγιάννη 181 χρόνια μετά


Η παρακάτω ανοικτή επιστολή του στρατηγού Μακρυγιάννη* προς τον Όθωνα θα παραμένει πάντα επίκαιρη και θα απευθύνεται στοιχειώνοντας τους κάθε λογής "βασιλιάδες", διορισμένους ή εκλεγμένους... Εξαιρετικά αφιερωμένη σε όσους "αντιεξουσιαστές" βουλευτές διαμαρτύρονται για τα βουλευτικά ΙΧ.
Libertad



Εκ της εφημερίδος «Εθνική» άρ.22/ 23-12-1834.

Βασιλεύ!
Ως ένας και εγώ αγωνιστής εις τα περασμένα δεινά της πατρίδος μου, εγνώρισα εις πολλά μέρη ανδρείους στρατιωτικούς και τίμιους πολίτας, όπου εθυσίαζον και την κατάστασίν τους και την ίδιαν ζωήν τους με μεγάλην ευχαρίστησιν, διά να ιδούν μιαν ημέραν την πατρίδα τους ελευθέραν. Πολλοί από αυτούς εσκοτώθηκαν εις τον πόλεμον, άλλοι έμειναν αιχμάλωτοι και άλλοι επληγώθηκαν, και τώρα μετά την ελευθέρωσιν της πατρίδος τους βλέπω να περπατούν εις τους δρόμους γυμνοί και ξυπόλυτοι. Βλέπω χήρας και ορφανά να ζητούν έλεος διά να παρηγορήσουν την πείνα τους, και με τα δάκρυα εις τα μάτια να περιφέρονται και να προξενούν εντροπήν εις την αχάριστον πατρίδα, δια την οποίαν έχασαν τους άνδρας των, έχασαν τους γονείς των. Εκείνοι, όπου τους γνωρίζουν και ημπορούν να πληροφορήσουν την Κυβέρνησιν, κρύπτουν την αλήθειαν και φροντίζουν μόνο να δώσουν τας ανταμοιβάς εις τους δούλους και κόλακάς των, εις ανθρώπους αναξίους, εις τους οποίους η πατρίς δεν γνωρίζει κανένα χρέος. Εις μεν τους καλούς και δυστυχείς αγωνιστάς λέγουν ότι η πατρίς είναι πτωχή, εις δε τους κόλακάς των την αποδεικνύουν πλουσίαν. Εάν είναι πτωχή, καθώς και είναι βέβαια, έπρεπε να είναι πτωχή εις όλους και όχι μόνο διά εκείνους, όπου εδοκίμασαν τόσους αγώνας, και ήλθαν εις ελεεινήν κατάστασιν δια την ελευθερίαν της. Η τοιαύτη αδικία κάμνει σήμερον πολλούς Έλληνας να αγανακτούν εναντίον της πατρίδος και να βλέπουν ο ένας τον άλλον ως εχθρόν χειρότερον από τον Τούρκον…. Αν η πατρίς μας είναι πτωχή, διατί ημείς μερικοί Έλληνες να παίρνωμεν από χίλιες δραχμές τον μήνα, οι δε συνάδελφοί μας να ψωμοζητούν γυμνοί και ξυπόλυτοι; Διά την τιμήν και υπόληψιν και της πατρίδος και του Βασιλέως μου κρίνω δίκαιον να κόψωμεν ένα μέρος από τον μισθόν μας, δια να δοθή και εις αυτούς τους δυστυχείς…….Όθεν εγώ πρώτος παρακαλώ την Αντιβασιλείαν να διατάξει να κοπή αυτός ο μισθός μου όλος, έως ότου η Κυβέρνησις να λάβη καιρόν να ευθετήση τα πράγματα και να τα θεραπεύση κατά το καλύτερον….ο δε μισθός μου ας δοθεί εις άλλους δυστυχείς συναγωνιστάς μου, των οποίων η γύμνωσις και απελπισία, μα την πατρίδα μου και μα τον Βασιλέα μου, δεν μ’ αφήνει να κοιμηθώ ησύχως όλη την νύχτα.….επιθυμώ να είναι όλοι ευχαριστημένοι από την πατρίδα, και να μην είναι εις άλλους πτωχή η πατρίς και εις άλλους πλουσία.

Έν Αθήναις τη 15 Δεκεμβρίου 1834
Ιωάννης Μακρυγιάννης

* Η επιστολή αναδημοσιεύεται από το προσωπικό ιστολόγιο του εκπαιδευτικού κ. Βασίλειου Λόντου

Μαρτίου 25, 2015

Μάρκος Μπότσαρης - Ο Αετός του Σουλίου

Σήμερα ημέρα εορτασμού και μνήμης της Επανάστασης του 21, αξίζει να θυμηθούμε μία από τις λαμπρότερες αλλά και δυσανάλογα προβεβλημένες μορφές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, τον Σουλιώτη ηγέτη "Μαρκομπότσαρη" όπως τον αναφέρει με τη χαρακτηριστική του γραφή ο Μακρυγιάννης. Όσο και να πασχίζουν οι διάφοροι αποδομητές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, όσα χρόνια και να προσπαθούν απεγνωσμένα, όσα κονδύλια και να ξοδεύουν, δεν πρόκειται να καταφέρουν να σβήσουν από την εθνική μνήμη τη φλόγα που άναψαν οι ακατάβλητοι Επαναστάτες, αλλά πιότερο απ' όλα δεν πρόκειται να σβήσουν τη σημασία του Αγώνα τους. Το κείμενο και οι φωτογραφίες αναδημοσιεύονται από το newsbeast.gr.

ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ



Όταν ο Λόρδος Βύρων έφτασε στο Μεσολόγγι την 5η Ιανουαρίου 1824, μέσα στην πανηγυρική ατμόσφαιρα που του επιφύλαξε ο λαός και η πολιτική ηγεσία, εκείνος κατευθύνθηκε πρώτα στο μνήμα του Μάρκου Μπότσαρη, όπου δακρυσμένος ορκίστηκε στη μνήμη του άδολου πολεμιστή να δώσει ακόμα και τη ζωή του για την ελευθερία της Ελλάδας.

Αυτός ήταν ο σουλιώτης ηγέτης Μάρκος Μπότσαρης που τόσο ενέπνευσε τις πρώτες στιγμές της εθνικής μας παλιγγενεσίας και σφράγισε με τον πρώιμο χαμό του τη μοίρα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Κι αυτό γιατί τον θαύμαζαν όλοι, εντός και εκτός ελλαδικών τειχών, και όλοι ήθελαν ηρωικό χαμό σαν τον δικό του!

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, για παράδειγμα, συμπολεμιστής του Μπότσαρη σε πλειάδα μαχών, δεν έκρυβε τον σεβασμό του για τον στρατηγό των Σουλιωτών: «Ο Μάρκος ήταν τρανός. Είχε νου που δεν είχε άλλος. Είχε καρδιά λιονταριού και γνώμη δίκαιη σαν του Χριστού. Εμείς όλοι ούτε στο δάχτυλό του δεν φθάνουμε». Ο Καραϊσκάκης θρήνησε αργότερα την άψυχη σορό του μεγάλου αγωνιστή στο Μοναστήρι του Προυσού με τη σπαρακτική οιμωγή του: «Ωρέ, σαν τον Μάρκο ήρωα γυιό, μάνα δεν ματαγεννάει».

Αλλά και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος αγαπούσε και σεβόταν ιδιαίτερα τον νεότερό του Μπότσαρη, καθώς αυτός ήταν που εισηγήθηκε πρώτος στην Επαναστατική Κυβέρνηση να του αναθέσει τη στρατηγία των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας. Και βέβαια όλοι ξέρουμε τι έκανε ο Μπότσαρης όταν ονομάστηκε στρατηγός του ελληνικού ξεσηκωμού: αφού ασπάστηκε το δίπλωμα της στρατηγίας, το έσκισε χίλια κομμάτια λέγοντας στους συμπολεμιστές του καπεταναίους: «Σας ορκίζομαι πως κανένα άλλο αξίωμα δεν θέλω από κείνο που είχανε οι πρόγονοί μας κι εσείς οι ίδιοι έχετε. Εμάς, αδέλφια, δεν μας απομένει τίποτα να μοιράσουμε ανάμεσά μας. Το μόνο κοινό που έχουμε είναι η τιμή και η δόξα. Να, ο εχθρός μάς περιμένει»!

Μια από τις αγνότερες και ηρωικότερες μορφές της εθνικής μας παλιγγενεσίας, που τα έξοχα στρατιωτικά του προσόντα ξεπερνιόνταν μόνο από το ήθος και τη μεγαλοψυχία του, έμελλε να πρωταγωνιστήσει στις μάχες των πρώτων κρίσιμων ετών της Ελληνικής Επανάστασης, από το 1821-1823 κοντολογίς, αν και η κληρονομιά του θα ήταν διαχρονική.

Το είχε πει εξάλλου προφητικά λες για κείνον ο πολύπειρος στρατιωτικά Αλή Πασάς των Ιωαννίνων: «Εκειός εκεί ο σιωπηλός θα φάει πολλή Τουρκιά». Αλλά και ο κατά είκοσι χρόνια μεγαλύτερός του Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, που τόση εκτίμηση και θαυμασμό έτρεφε για τον πολεμιστή του Σουλίου, έσπευσε να αδελφοποιηθεί μαζί του, γινόμενος «μπουραζέρης» του την 28η Μαΐου 1822.

Η καθολικά αναγνωρίσιμη μορφή του μαχητή της ελευθερίας ενσάρκωσε το πρόσωπο του σουλιώτη αγωνιστή και χάρισε στον ελληνικό ξεσηκωμό την ευρωπαϊκή αναγνώριση που τόσο αποζητούσε, παραμένοντας ως το ηρωικό τέλος αμερόληπτος και άδολος…

Πρώτα χρόνια




Ο Μάρκος Μπότσαρης γεννιέται το 1790 στο Σούλι ως ο δευτερότοκος γιος του αγωνιστή Κίτσου Μπότσαρη, ηγετικής μορφής της γνωστής φάρας των Μποτσαραίων. Μπαρουτοκαπνισμένος από τα γεννοφάσκια του, ο αγωνιστής έζησε την αυτοκτονία του πατριάρχη της φαμίλιας Γιώργη Μπότσαρη, ο οποίος μετάνιωσε πικρά την εσφαλμένη του απόφαση να αποσύρει τους Μποτσαραίους από το Σούλι λίγα χρόνια πριν από την τελική επίθεση του Αλή Πασά στο μαρτυρικό χωριό το 1803, κάτι που προσυπέγραψε την πτώση του Σουλίου.

Η οικογένεια περιπλανιέται στην Ήπειρο και σε ηλικία 14 ετών, ο Μάρκος θα βιώσει τραυματικά τον αποδεκατισμό της ευρύτερης οικογένειας, όταν τον Απρίλιο του 1804 στο βυζαντινό μοναστήρι του Σέλτσου της Άρτας οι διωκόμενοι Μποτσαραίοι έπεσαν έπειτα από ηρωική αντίσταση 4 μηνών στις δυνάμεις των Τουρκαλβανών που τους κυνηγούσαν λυσσαλέα. Πολύ λίγοι (περίπου 60 νοματαίοι) γλίτωσαν τη σφαγή στα απροσπέλαστα φαράγγια του Αχελώου και έπειτα από πολλές περιπέτειες κατέφυγαν στην Πάργα, μεταξύ αυτών ο πατέρας Κίτσος και ο Μάρκος.

Από κει πέρασαν οι διασωθέντες Σουλιώτες στην Κέρκυρα και τους Παξούς, προσπαθώντας να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους και να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους. Ο Μάρκος ενηλικιώνεται το 1808 και κατατάσσεται αμέσως στα γαλλικά στρατεύματα των Ιονίων Νήσων (το λεγόμενο «Αλβανικό Σύνταγμα»), αποδεικνύοντας από την πρώτη στιγμή τόσο τα ηγετικά του χαρίσματα όσο και τον απαράμιλλο ηρωισμό του. Διακρίνεται στις μάχες κατά των Άγγλων και σε ηλικία 22 ετών θα βρεθεί στον βαθμό του ταγματάρχη (εκατόνταρχος)!



Πέρα από στρατιωτική ευφυΐα, ο Μπότσαρης διακρινόταν και από πολιτικά χαρίσματα, προβλέποντας διορατικά σε σωζόμενη χειρόγραφη προκήρυξή του ότι «Όπου κυματίζει η Αγγλική σημαία, οι λαοί είναι δούλοι»…

Μετά την ήττα του Βοναπάρτη και την αποχώρηση των Γάλλων από τα Ιόνια Νησιά (1814), ο Μπότσαρης ιδιωτεύει στην Κέρκυρα και παντρεύεται τη Χρυσούλα, θυγατέρα του πρεβεζιάνου αρματολού Χριστάκη Καλόγερου. Το ζευγάρι απέκτησε έναν γιο και τρεις κόρες.

Παρά την περιορισμένη του μόρφωση (είχε μάθει γραφή και ανάγνωση στο Βουλγαρέλι της Άρτας κατά το διάστημα 1800-1803), ο Μπότσαρης έγραψε το 1809 ελληνο-αλβανικό λεξικό, προβλέποντας λες τα όσα θα ακολουθούσαν. Το «Λεξικό της Ρομαϊκοίς και Αρβανιτικοίς Απλής» (που σώζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη των Παρισίων) συνέβαλε τα μέγιστα στη γλωσσική συνεννόηση των δύο λαών, κάτι που επέτρεψε τη στρατιωτική συνεργασία Ελλήνων και Αλβανών της Ηπείρου κατά του οθωμανικού ζυγού…

Σούλι και Αλή Πασάς 



Έχοντας επιστρέψει από το 1813 στην Ήπειρο, έζησε να δει τη δολοφονία του πατέρα του από τον αρματολό Γώγο Μπακόλα τον Ιανουάριο του 1814 (αργότερα αδελφώθηκε μαζί του ιπποτικά για το καλό του ένοπλου αγώνα!). Πλέον οι Μποτσαραίοι ήταν εγκατεστημένοι στον Κακόλακκο Πωγωνίου και ο Μάρκος διορίστηκε κάποια στιγμή αρχηγός της περιοχής από τον Αλή Πασά. Επόμενος σταθμός το 1818-1819, όταν ο Μάρκος μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και ήταν πια έτοιμος να αναλάβει δράση!

Κι έτσι τον Νοέμβριο του 1820, με τον θείο του Νότη και άλλους σουλιώτες αγωνιστές στο πλευρό του, πολέμησε στο πλευρό των σουλτανικών δυνάμεων που πολιορκούσαν τον ανυπότακτο Αλή Πασά στα Ιωάννινα, έχοντας λάβει τη διαβεβαίωση ότι μετά την πτώση του Αλή Πασά οι Σουλιώτες θα ξαναγυρνούσαν στην πατρίδα τους. Οι σουλιώτες μαχητές καταφτάνουν έξω από τα πολιορκημένα Γιάννενα ως σύμμαχοι των οθωμανικών στρατευμάτων κατά του άσπονδου εχθρού τους Αλή Πασά, έχοντας αξιώσει όπως είπαμε ως αντάλλαγμα την επιστροφή τους στο Σούλι, το οποίο έλεγχαν τα στρατεύματα του επικηρυγμένοι πια Πασά των Ιωαννίνων.

Και τότε ο Μπότσαρης έκανε την κίνηση-ματ! Καθώς οι τούρκοι πασάδες κωλυσιεργούσαν στην εκπλήρωση της δέσμευσής τους, ο Μάρκος εκμεταλλευόμενος την εμφύλια διαμάχη των Οθωμανών αλλάζει στρατόπεδο! Συνεννοείται μυστικά με τον απελπισμένο και πολιορκημένο στο κάστρο των Ιωαννίνων Αλή Πασά τον Δεκέμβριο του 1820 και συντάσσεται με τις δικές του πια δυνάμεις, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα τι άλλο, την άμεση επανεγκατάσταση των Σουλιωτών στα πάτρια εδάφη. Ήταν άλλη μια απόδειξη της διπλωματικής του οξυδέρκειας!



Οι πηγές της εποχής ιστορούν μάλιστα ότι η αποχώρηση του σουλιώτικου σώματος από το στρατόπεδο του σουλτάνου δεν έγινε κρυφά αλλά «μέρα μεσημέρι», με τα λάβαρα να κυματίζουν και τον Μάρκο Μπότσαρη επικεφαλής να προκαλεί με το σπαθί στο χέρι μεγαλόφωνα και ονομαστικά σε προσωπική μονομαχία τους αρχηγούς των οθωμανικών και αλβανικών δυνάμεων, οι οποίοι παρακολουθούσαν αμήχανα. Κανείς δεν τόλμησε να τα βάλει μαζί του και κάποιος από αυτούς, εκφράζοντας τη συνολική απροθυμία για μια τέτοια φονική μονομαχία, του αντιγύρισε: «Αν είσαι εσύ τρελλός, ωρέ Μάρκο, εμείς δεν τρελλαθήκαμε ακόμη»!

Όπως παρατηρούν πολλοί ιστορικοί, μεταξύ αυτών και ο Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος, οι Σουλιώτες με την πράξη τους αυτή ήταν οι πρώτοι που έδωσαν ουσιαστικά το έναυσμα για τον αγώνα της εθνεγερσίας. Η επίσημη συμφωνία Μπότσαρη-Αλή Πασά υπογράφηκε στις 15 Ιανουαρίου 1821 και ο Μάρκος μέτρησε ξακουστές νίκες, όπως στους Καμψάδες και τα Πέντε Πηγάδια, και κατέλαβε πολλά φρούρια, όπως της Ρηγιάσας και της Ρινιάσσας.

Με την ολοκλήρωση του επαναπατρισμού των Σουλιωτών στα γνώριμα λημέρια τους, ο Μπότσαρης οργανώνει τους συμπατριώτες του για μακροχρόνιο πόλεμο, διαβλέποντας τις ανάγκες του καιρού. Πρώτη δουλειά, η σύσταση αντι-οθωμανικής συμμαχίας με επιφανείς μουσουλμάνους αλβανούς οπλαρχηγούς, παλιούς συμμάχους του Αλή Πασά. Η συμμαχία επισημοποιείται τον Σεπτέμβριο του 1821 με την προσχώρηση κορυφαίων αρτινών και ακαρνάνων οπλαρχηγών και προβλέπει τη συγκέντρωση των δυνάμεων του συνασπισμού στο Κομπότι και το Πέτα, με άμεσο στόχο την πολιορκία και κατάληψη της Άρτας. Τον Οκτώβριο του 1821 πραγματοποιείται στο κεφαλοχώρι Πέτα γενική συνέλευση οπλαρχηγών (Σουλιωτών, Αλβανών και Ελλήνων της Άρτας και της Ακαρνανίας), μεταξύ των οποίων και οι Καραϊσκάκης και Μακρυγιάννης, όπου επαναβεβαιώθηκε ο «ακατάλυτος δεσμός» τους στον κοινό αγώνα κατά του οθωμανού δυνάστη.



Η ελληνο-αλβανική συμμαχία προκαλεί ωστόσο τη δυσφορία της πολιτικής ηγεσίας του εθνικού μας ξεσηκωμού (και κυρίως του πανταχού παρόντα Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου), οι οποίοι σαμποτάρουν την ένωση και καταφέρνουν τελικά να τη διαλύσουν (με αιχμή του δόρατος τις σφαγές αλβανών αμάχων και τη σύληση των τζαμιών από κείνους τους Έλληνες που αντιτάσσονταν στην ελληνο-αλβανική σύμπραξη)…

Η Ελληνική Επανάσταση



Με το επίσημο ξέσπασμα του Αγώνα του 1821, ο Μάρκος Μπότσαρης πήρε μέρος στις νικηφόρες μάχες στο Κομπότι της Άρτας (Ιούλιος του 1821) και στην Πλάκα (Σεπτέμβριος του 1821) εναντίον του Τοπάλ Αλή Πασά, αλλά και στα Δερβιζανά εναντίον του Τουρκομακεδόνων του Καπλάν Μπέη (Οκτώβριος του 1822).

Και βέβαια πρωτοστάτησε στην άλωση της Άρτας (Νοέμβριος του 1821) επιδεικνύοντας όλες αυτές τις αρετές που θα τον έκαναν σύμβολο του ελληνικού αγώνα. Ο Κ. Βακαλόπουλος παρατηρεί στο ιστορικό σύγγραμμά του «Ήπειρος»: «Η πολιορκία της Άρτας ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου 1821. Υπήρξε ένας ανελέητος και φονικός αγώνας, μια τρομερή αντιπαράθεση μεταξύ 4.000 επιτιθεμένων Ελλήνων και Αλβανών απέναντι σε 12.000 αμυνόμενους Τούρκους, κατά την οποία οι Σουλιώτες έδειξαν για μια ακόμη φορά την απαράμιλλη αυτοθυσία τους και, αφού εξουδετέρωσαν την αντίσταση των Τούρκων, τους υποχρέωσαν να περιοριστούν στο κάστρο της Άρτας».

Όλες οι ιστορικές πηγές συμφωνούν ότι η στρατηγική δεινότητα και η αεικίνητη δράση του Μάρκου Μπότσαρη στον πολύμηνο αυτό πόλεμο (Δεκέμβριος 1820-Σεπτέμβριος 1822), ο αποκαλούμενος «τρελός ηρωισμός» του, η άφταστη πολεμική τακτική του, τα ιδιοφυή στρατιωτικά τεχνάσματα και οι τεράστιες απώλειες πού προκάλεσε στον εχθρό ήταν που εκτόξευσαν τη φήμη του ως στρατιωτικού ηγέτη. Η επαναστατημένη Ελλάδα είχε πια τον στρατιωτικό της ηγέτη! Παρά τις φρικαλεότητες κατά του μουσουλμανικού αλβανικού στοιχείου, οι αλβανοί σύμμαχοι του Μπότσαρη δεν σταμάτησαν να τον σέβονται και να τον εκτιμούν, μην αμφισβητώντας ποτέ την πρωτοκαθεδρία του στις κοινές πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Οθωμανών. Όταν μάλιστα διαλύθηκε η ελληνο-αλβανική συμμαχία, οι Αλβανοί τήρησαν την μπέσα που είχαν δώσει και ενημέρωσαν ιπποτικά τον Μάρκο Μπότσαρη ότι από κείνη τη στιγμή θα λογίζονταν αντίπαλοι.



Οι ηρωικοί Σουλιώτες, παρά την απρόοπτη και δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, δεν δίστασαν να συνεχίσουν σχεδόν μόνοι τους το βαρύ επαναστατικό έργο που είχαν αναλάβει και οι μάχες εναντίον των σουλτανικών στρατευμάτων αλλά και των πρώην συμμάχων τους, των μουσουλμάνων αλβανών μισθοφόρων, συνεχίστηκαν ακατάπαυστες. Οι Οθωμανοί είχαν εντωμεταξύ αιχμαλωτίσει την οικογένειά του, που παρέμενε στον Κακκόλακο. Κι έτσι τον Μάρτιο του 1822 ο Μπότσαρης πήγε μαζί με άλλους σουλιώτες οπλαρχηγούς στην Πελοπόννησο για να ζητήσει βοήθεια από την προσωρινή κυβέρνηση, καταφέρνοντας να απελευθερώσει τελικά την οικογένειά του (την αντάλλαξε με τα χαρέμια που είχαν αιχμαλωτιστεί κατά την άλωση της Τριπολιτσάς στις 23 Σεπτεμβρίου 1821). Αφού φυγάδευσε τη φαμίλια του στην Ανκόνα της Ιταλίας, ο Μάρκος παρέμεινε στην Πελοπόννησο και ακολούθησε τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο στην εκστρατεία του στη Δυτική Στερεά Ελλάδα.

Ο Μάρκος, ως μπροστάρης των Σουλιωτών, ήταν πια πολυπαινεμένος στις τέσσερις γωνιές της χώρας και οι ηχηρότατες νίκες του κατά των Οθωμανών έκαναν τον γύρο της επαναστατημένης Ελλάδας. Αναφέρουμε ενδεικτικά: στους Κουμτζιάδες αιφνιδίασε και διέλυσε μεγάλη τουρκική εφοδιοπομπή, στα Πέντε Πηγάδια με τετρακόσιους Σουλιώτες παρέσυρε σε ενέδρα και συνέτριψε δύναμη χιλιάδων Τούρκων, στη Ρηνιάσα κατέλαβε με αιφνιδιασμό και χωρίς απώλειες το ομώνυμο φρούριο, στο χωριό Βαργιάδες εκδίωξε τους Οθωμανούς που το είχαν μόλις καταλάβει, στους Δραμεσούς αντιμετώπισε 2.000 Γενίτσαρους και τους διέλυσε, στην Πλάκα έτρεψε σε φυγή μεγάλο τουρκικό στρατιωτικό σώμα και τα πολεμικά ανδραγαθήματά του δεν έχουν κυριολεκτικά τέλος! Για τη μάχη στο Κομπότι εναντίον ισχυρού τουρκικού σώματος ιππικού, ο Φ. Πουκεβίλ διηγείται στην «Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως»: «Ο Μάρκος Μπότσαρης εις την μάχην αυτήν ηνδραγάθησε τόσον, ώστε, όταν ηθέλησε μετά την μάχην να αποθέση την αιμοσταγή σπάθην του, παρετήρησαν ότι η παλάμη του είχε κολλήσει από το αίμα εις την λαβήν της»!

Επόμενος σταθμός ο Ιούνιος του 1822, όταν ο Μπότσαρης κατευθύνεται με 1.200 αγωνιστές από το Κομπότι στο Σούλι, αν και στη μάχη της Πλάκας στα τέλη του μήνα οι υπέρτερες δυνάμεις του Κιουταχή τους τρέπουν σε φυγή. Κι έτσι στις 4 Ιουλίου, ο Μπότσαρης με τα 32 παλικάρια του παίρνει μέρος στην τελική -και καταστροφική- Μάχη του Πέτα, που θα σημάνει την οριστική παράδοση του Σουλίου στους Οθωμανούς.



Παρά την ήττα, το όνομά του ήταν πια φόβητρο για τους Οθωμανούς, γι’ αυτό και στις 12 Οκτωβρίου 1822 η Επαναστατική Κυβέρνηση τον προήγαγε στη θέση του στρατηγού της Στερεάς, μια απόφαση που δεν ήρθε ωστόσο χωρίς αντιδράσεις. Τότε ήταν που έσκισε όπως είπαμε το χαρτί του διορισμού του, λέγοντας περίφημα: «Όποιος είναι άξιος, παίρνει το δίπλωμα μεθαύριο μπροστά στον εχθρό».

Η ανιδιοτέλεια και η προσήλωσή του στην ελευθερία της πατρίδας δεν είχαν ενδεχομένως όμοιό τους. Άλλη μια ξακουστή επίδειξη της ανδρείας του ήταν στην πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 1822), όταν με το στρατιωτικό του δαιμόνιο παρέσυρε τον κατακτητή σε ψεύτικες συνομιλίες δίνοντας έτσι τον απαραίτητο χρόνο στους πολιορκημένους να ενισχύσουν τις οχυρώσεις τους! Το δημοτικό μας τραγούδι διέσωσε τα γεγονότα με πιστότητα: «Ο Bάλτος επροσκύνησε και όλο το Ξηρομέρος / το Μεσολόγγι το μικρό, αυτό δεν προσκυνάει / γιατί ’ναι ο Μάρκο Μπότσαρης, με τα Σουλιωτοπαίδια». Πολύ αργότερα πληροφορήθηκαν οι διασωθέντες Τουρκαλβανοί ότι εκείνα τα τρομερά Σουλιωτοπαίδια που είχε υπό τις διαταγές του ο δαιμόνιος Μάρκος και σκιάχτηκαν να τους επιτεθούν ήταν όλα κι όλα 35 παλικάρια! Έκτοτε η μορφή τού Μάρκου Μπότσαρη κυριαρχεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των επαναστατημένων Ελλήνων και η φήμη του ως ηγέτη αποκτά ευρωπαϊκές διαστάσεις…

Ένδοξος θάνατος


Παροιμιωδώς ολιγόλογος και σεμνός άντρας, λιτός στην εμφάνιση και ελάχιστα κοινωνικός, ο Μπότσαρης λατρεύονταν τόσο από τούς συμπολεμιστές του όσο και από τον απλό λαό, καθώς ενσάρκωνε όλες τις αρετές του αγνού πολεμιστή της ελευθερίας.

Η μεγαλοσύνη του Μπότσαρη ως στρατιωτικού ηγέτη επικυρώθηκε τις παραμονές του θανάτου του, ενόψει της επελαύνουσας προς το Καρπενήσι μεγάλης τουρκαλβανικής στρατιάς των 4.000 αντρών του Μουσταή Πασά της Σκόδρας, όταν συνέλαβε τη μεγαλοφυή στρατηγική έμπνευση να την προσβάλλει με νυχτερινό αιφνιδιασμό καθ’ οδόν για το Καρπενήσι. Καλοκαίρι του 1823, νύχτα 8ης προς 9η Αυγούστου, ο Μπότσαρης επιτέθηκε με τους 350 Σουλιώτες του κατά των αντρών του Μουσταή Πασά στο Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου, πετυχαίνοντας τον στρατηγικό αιφνιδιασμό του.



Ο Μάρκος λαβώθηκε στην κοιλιά, αν και το τραύμα δεν τον σταμάτησε από το να κατευθυνθεί στη σκηνή του πασά για να τον αιχμαλωτίσει! Το βόλι όμως από τον αφρικανό υποτακτικό του Μουσταή τον βρήκε στο μάτι και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Ο μεγάλος μας αγωνιστής άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα. Η είδηση του χαμού του ήταν τέτοια που οι αγωνιστές του, αν και νικούσαν, διέκοψαν τη μάχη για να παραλάβουν τη σορό του.

Μεταφέροντας τον νεκρό Μπότσαρη προς το Μεσολόγγι, η πομπή σταμάτησε στη Μονή Προυσού, όπου βρισκόταν ο Καραϊσκάκης κατάκοιτος, χτυπημένος από φυματίωση. Αυτός τον ασπάστηκε λέγοντας: «Άμποτε ήρωα Μάρκο, κι εγώ από τέτοιο θάνατο να πάω». Ο νεκρός μεταφέρθηκε στο Μεσολόγγι στις 10 Αυγούστου 1823 με πάσα επισημότητα, καλυμμένος με κυανή χλαμύδα, και η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου.



Τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη ύμνησε η λαϊκή και η έντεχνη μούσα, τόσο εντός Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό. Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός τον έκλαψε στο ποίημα «Εις Μάρκο Μπότσαρη», όπως έκανε και ο Βίκτορ Ουγκό στα «Ανατολίτικά» του.



Ο επίλογος του χαμού του Μάρκου Μπότσαρη ήρθε την επομένη της άλωσης του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Την ώρα που οι Αιγύπτιοι του Ιμπραήμ και οι Τουρκαλβανοί του Κιουταχή διαγωνίζονταν άγρια για την λαφυραγωγία του Μεσολογγίου, οι αιγύπτιοι στρατιώτες εντόπισαν το μνήμα του Μάρκου και αποπειράθηκαν να το συλήσουν. Και τότε οι αλβανοί μαχητές προτείνοντας τα καρυοφύλλια και τα γιαταγάνια τους προστάτευσαν τον τάφο του αγωνιστή από τη βεβήλωση, δηλώνοντας ότι δεν θα επέτρεπαν τη μετά θάνατον προσβολή της μνήμης ενός τέτοιου άντρα-πολεμιστή! Θρυλείται ότι ο ακόμα και ο Μουσταής Πασάς αναφώνησε πως «Θα ήθελα να έχω την παλληκαριά του»…

Μαρτίου 24, 2015

Η Ρωσία δείχνει τα δόντια της;


Σημείωση Libertad: Επισημαίνεται ότι το παρόν ιστολόγιο δεν υιοθετεί την ευρωατλαντική προπαγάνδα που είναι διάσπαρτη στο παρακάτω δημοσίευμα. Το αντίθετο μάλιστα, όταν τόσο με το πραξικόπημα του Κιέβου  όσο και με την προώθηση του νατοϊκού πυραυλικού προγράμματος, είναι ολοφάνερη η κλιμακούμενη επιθετική πολιτική της Υπερεθνικής Ελίτ απέναντι στη Ρωσία. 


Πηγή: NewsNowgr.com (αναδημοσίευση από το Tromaktiko)

Με πυρηνικό όλεθρο απειλεί, πλέον, ανοιχτά την Ευρώπη η «ρωσική αρκούδα», όπως αποκαλύπτεται από δηλώσεις του πρεσβευτή της Μόσχας στην Κοπενχάγη.

Ο Μιχαήλ Βανίν σε συνέντευξή του στην δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten, τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα πολεμικά πλοία της Δανίας θα γίνουν στόχος των ρωσικών πυρηνικών όπλων, εάν η χώρα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ο Μιχαήλ Βανίν δήλωσε πως πιστεύει ότι οι Δανοί δεν έχουν καταλάβει πλήρως ποιες θα είναι οι συνέπειες, εάν προχωρήσουν με την απόφαση να συμμετάσχουν στο νατοϊκό πρόγραμμα.

«Εάν συμβεί αυτό, τα πολεμικά πλοία της Δανίας θα είναι στόχοι των ρωσικών πυρηνικών πυραύλων», είπε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Η Δανία ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι θα συμβάλει στο πρόγραμμα αντιπυραυλικής... άμυνας με την παροχή υπηρεσιών ραντάρ επί ορισμένων πολεμικών της πλοίων.

Η ένταση ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση έχει αυξηθεί μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση. Το ΝΑΤΟ έχει καταγράψει αυξημένη δραστηριότητα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας στην περιοχή της Σκανδιναβίας.

Τα σχέδια εφαρμογής του νατοϊκού προγράμματος αντιπυραυλικής άμυνας δεν περιλαμβάνουν ανάπτυξη πυραύλων στο έδαφος της Δανίας, αλλά ενδεχομένως μακροπρόθεσμα στη Γροιλανδία, σύμφωνα με την Jyllands-Posten.

Το σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας αποσκοπεί στην άμυνα της Ευρώπης από ενδεχόμενη πυραυλική απειλή που θα προέρχεται από το Ιράν. Η Μόσχα θεωρεί ότι το σύστημα θα υπονομεύσει την αποτρεπτική δύναμης της Ρωσίας, διότι θα δίνει στη Δύση τη δυνατότητα κατάρριψης ρωσικών πυραύλων.

«Η Δανία θα γίνει μέρος της απειλής κατά της Ρωσίας. Θα είναι λιγότερο φιλειρηνική και οι σχέσεις με τη Ρωσία θα πληγούν», δήλωσε ο Βανίν προσθέτοντας ότι η Ρωσία διαθέτει πυραύλους ικανούς να διεισδύσουν στη μελλοντική αντιπυραυλική ασπίδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Μάρτιν Λίντεγκαρντ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή.

«Η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά ότι η αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ δεν αφορά την ίδια», δήλωσε ο Δανός υπουργός Εξωτερικών στην Jyllands-Posten. 

Μαρτίου 18, 2015

Συριζαίοι τι συμβαίνει στο ΜΕΤΡΟ;


Η παρακάτω μπροσούρα της αναρχοσυνδικαλιστικής ομάδας ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που δραστηριοποιείται στον κλάδο των αστικών συγκοινωνιών περιγράφει όσα ακολούθησαν την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ ( ΗΣΑΠ - ΜΕΤΡΟ - ΤΡΑΜ) τον Γενάρη του 2013. Με αφορμή την πειθαρχική δίωξη εργαζόμενης που αρνήθηκε βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας της και τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης της αναφέρονται ενδεικτικές περιπτώσεις του πειθαρχικού σαφάρι που έχει επιδοθεί η διοίκηση  της κρατικής επιχείρησης σε εργαζόμενους που είτε αρνούνται την βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους, είτε αρνούνται να εκτελέσουν εργασίες επικαλούμενοι ελλιπείς προϋποθέσεις ασφαλούς εργασίας. Αρκεί μία έρευνα στο διαδίκτυο για τη διατύπωση συγκεκριμένων ερωτημάτων

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ: ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 25/1 ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΘΕΙ ΟΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ; ΕΧΕΙ ΓΝΩΣΗ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠ' ΑΥΤΟΥ;

ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΟΥΣ ΤΩΝ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ (βλ. εδώ) ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΝΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ;

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ:  ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΙΡΕΤΗΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ;

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ;

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΣΤΑΣΥ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΟΣΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΑΙ;

ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:

Συριζαίοι τι συμβαίνει στο ΜΕΤΡΟ; 


Libertad






ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΡΑΦΕΙΟ, ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ, ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ.

Εδώ και αρκετό καιρό η διοίκηση έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ πειθαρχικών διώξεων προς τους εργαζόμενους. Από τις αρχές του 2013 και εκμεταλλευόμενη την αδυναμία μας να απαντήσουμε δυναμικά και ουσιαστικά στην επιβληθείσα επίταξη, εφάρμοσε στην εργασιακή μας καθημερινότητα τον εκφοβισμό και την αυταρχικότητα. Από τη στιγμή μάλιστα που υπογράφτηκε ο κανονισμός εργασίας, οι διοικούντες προσπαθούν να εκβιάσουν καταστάσεις και να εντατικοποιήσουν την εργασία έχοντας πάνω από τους εργαζόμενους τον «μπαμπούλα» των πειθαρχικών. Επιδίδονται σε κάθε λογής παρατυπίες με το πρόσχημα «να βγαίνει η δουλειά», αδιαφορώντας για στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας, για εργατικά δικαιώματα και λοιπές «ανοησίες» όπως τα θεωρούν.

Θα σταθούμε σε 3 παραδείγματα εργοδοτικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας. Αρχικά στις διώξεις σε συναδέλφους οδηγούς συρμών που ζήτησαν να μην οδηγήσουν συρμούς που είχαν εμπλακεί σε περιστατικά ηλεκτροπληξίας μέχρι να ελεγχθούν, στη συνέχεια στην αυθαίρετη και εκδικητική τιμωρία της συναδέλφου Ε.Τ. που διεκδίκησε τα εργατικά της δικαιώματα καθώς και ο μεροληπτικός και αντεργατικός χαρακτήρας της πειθαρχικής επιτροπής στην περίπτωση του συναδέλφου Φ.Κ. αποδεικνύουν πως η αυταρχικότητα της διοίκησης στρέφεται εναντίων όλων των εργαζομένων και η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι συλλογική.

Όσον αφορά τα περιστατικά με τα τρένα, υπενθυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένοι συρμοί είχαν προκαλέσει για άγνωστο λόγο ηλεκτροπληξία σε οδηγούς συρμών. Η αδιαφορία της διοίκησης να ερευνήσει σε βάθος τα περιστατικά ώστε να είναι η ασφάλεια του προσωπικού εγγυημένη, ανάγκασε τους συναδέλφους να απαιτήσουν με την στάση τους και αρνούμενοι να οδηγήσουν τα συγκεκριμένα τρένα το αυτονόητο. Δηλαδή ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Η απάντηση ήρθε άμεσα, σε αντίθεση με την κωλυσιεργία στο θέμα διερεύνησης των συρμών, με διευθυντικό δικαίωμα και παρά τις αντίθετες απόψεις από τα πιο άμεσα εμπλεκόμενα στελέχη της διοίκησης, ύστερα από αυθαίρετη απόφαση των ανωτέρων στελεχών επεβλήθησαν ποινές στους οδηγούς που είχαν το θράσος να θέλουν να ξέρουν αν διακινδυνεύουν την υγεία τους κάθε φορά που έπαιρναν κάποιο από τα συγκεκριμένα τρένα.

Ένα ακόμα περιστατικό εργοδοτικής αυταρχικότητας αποτελεί η τιμωρία του συναδέλφου Φ.Κ. σε 8 μέρες υποχρεωτικής αργίας. Επειδή όπως προκύπτει από το πόρισμα της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας ο συνάδελφος είχε κάθε δικαίωμα να αρνηθεί την εκτέλεση της εργασίας που του είχε ανατεθεί το πειθαρχικό συμβούλιο του καταλόγισε  αντισυναδελφική και απαξιωτική  συμπεριφορά έναντι των προϊσταμένων.  Η ειρωνική συμπεριφορά και η απαξίωση των μελών της ΕΥΑΕ από ορισμένα μέλη της πειθαρχικής επιτροπής δείχνει πως τα συγκεκριμένα στελέχη θεωρούν τους εργαζόμενους εξ αρχής ενόχους και απλώς προσπαθούν να βρουν ένα νομότυπο τρόπο να επιβάλλουν ποινές. Αποδεικνύεται ο πραγματικός ρόλος οργάνων όπως είναι τα πειθαρχικά συμβούλια. Πίσω από τη δικαιολογία της τήρησης των κανονισμών, κρύβεται η μεροληψία και οι εκδικητικές διαθέσεις, οι αντεργατικές αντιλήψεις και η αυταρχικότητα εις βάρος των εργαζομένων. 

Συνέχεια της εργοδοτικής αναλγησίας είχαμε με την παράτυπη, παράνομη και ανήθικη τιμωρία της Ε.Τ. Η περίπτωση της είναι ενδεικτική και εξοργιστική συνάμα. Ενδεικτική για το πώς αντιμετωπίζει η εταιρία τους κανονισμούς και τις διαδικασίες που η ίδια θεσπίζει. Κάνοντας χρήση του κανονισμού κατά το δοκούν και έχοντας ως όπλο τον νόμο 3920/2011. αποφάσισε να προχωρήσει σε βλαπτική μονομερή μετακίνηση της συναδέλφου από το γραφείο και την υπηρεσία που εργαζόταν για περισσότερα από 12 χρόνια στα εκδοτήρια εισιτηρίων με το πρόσχημα των υπηρεσιακών αναγκών.  Με την ίδια πρόφαση η διοίκηση έχει προχωρήσει σε δεκάδες μονομερείς μετακινήσεις, κατά παρέκκλιση κάθε κείμενης νομοθεσίας όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο παραπάνω νόμος. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αυτό που το κάνει ακόμα πιο εξοργιστικό είναι η ειρωνεία της διοίκησης πως θα δουν το ζήτημα ότι αποτελεί μονογονεϊκή οικογένεια με κατανόηση. Και είναι εξοργιστικό γιατί η κατανόηση που εννοούν είναι να στέλνουν υπηρεσιακά προκειμένου να μην της δίνεται εργασία, να την βγάζουν α/α αυθαίρετα και να της επιβάλλουν ποινή υποχρεωτικής αργίας.

Κατανοούμε όμως γιατί τόση εχθρότητα, τόση πρεμούρα για παραδειγματική τιμωρία. Γιατί η συναδέλφισσα τόλμησε να διεκδικήσει το δίκιο της, την αξιοπρέπειά της. Από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε να υποταχθεί και ανέδειξε όλους τους λόγους που η μετακίνησή της δεν πρέπει να γίνει. Τόσο με υπηρεσιακά υπομνήματα, όσο και μέσω του σωματείου αλλά και δικαστικά διεκδικεί τη μη εφαρμογή της υποχρεωτικής μετακίνησης και την άρση κάθε πειθαρχικής δίωξης. Κέρδισε τα πρώτα δικαστήρια και κατάφερε να παραμείνει στη θέση της, αναγκάζοντας την εταιρία να πάρει πίσω την εντολή που της απαγόρευε να έχει αντικείμενο εργασίας.

Την Τετάρτη 18/3 στα δικαστήρια στην Ευελπίδων εκδικάζεται η υπόθεσή της. Αλλά αυτή η υπόθεση μας αφορά όλους. Πρέπει να είμαστε όσοι περισσότεροι μπορούμε στα δικαστήρια γιατί η στήριξη στη συγκεκριμένη συνάδελφο είναι στήριξη σε κάθε συνάδελφο που διώκεται, που έχει μετακινηθεί υποχρεωτικά, σε κάθε συνάδελφο που αγωνίζεται.

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης την Τετάρτη 18/3 στα δικαστήρια Ευελπίδων.

(Προσυγκέντρωση στις 8:30 έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΣΤΑΣΥ Αθηνάς 67)



Ταξικό Μέτωπο

Πρωτοβουλία εργαζομένων στις Συγκοινωνίες





Μαρτίου 10, 2015

Η τρύπια καραβάνα της Αξιοπρέπειας

Του Γιάννη Λαζάρου 


Πρώτα βάζουμε το τσιρότο στην πληγή και μετά όταν η πληγή θα έχει κακοφορμίσει πλήρως τότε καθαρίζουμε το τραύμα. Αυτή είναι η σειρά με την οποία η κυβέρνηση θέλει να λύσει τα προβλήματα των πολιτών. 
Το να καλύψεις την εξαθλίωση Ελλήνων από τον πόλεμο που δέχθηκαν μέσω επιδομάτων, κουπονιών τροφής και κάρτας απόρου για νοσηλευτική ή φαρμακευτική βοήθεια, είναι μία παράταση αναξιοπρέπειας, η οποία έρχεται παράλληλα με την παράταση δανειακής σύμβασης. Δεν γίνεται 2,500,000 Ελλήνων να ήταν τόσο άχρηστοι, τόσο λαμόγια, τόσο καιροσκόποι που να έφθασαν στο σημείο φτώχειας εξαιτίας της εισβολής των οικονομικών δολοφόνων του πλανήτη που ήρθαν να τους εξυγιάνουν. 
Τι θέλει να μάς πει τώρα το υπουργείο Οικονομικών; Ότι το 30% των Ελλήνων που δούλεψαν, έχασαν τα πάντα, δεν έχουν ελπίδα για εργασία τώρα είναι οι κρίμα που θα καλυφθεί η αξιοπρέπεια τους μπαίνοντας στην λίστα των απόρων και εξαθλιωμένων; Πριν γίνει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί εντός ημερών, δεν θα βρεθεί ούτε ένας σε αυτή την μπουρδελοκυβέρνηση να ζητήσει ευθύνες από όσους έφεραν το 1/3 του πληθυσμού σε αυτή την κατάσταση; 
Για να καταλάβουμε κι εμείς που είμαστε απέξω από κομματικές γραμμές αυτή την στιγμή συναινούν όλοι ότι έχουμε θύματα αλλά κανείς δεν θα τιμωρηθεί για το έγκλημα; Έρχεται η κυβέρνηση και τακτοποιεί τα νούμερά της παίρνοντας από το καντήλι της Παναγίας και βάζοντας στο καντήλι του Χριστού. Μέχρι και το καντήλι της Παναγίας να μείνει άδειο και τότε τι θα γίνει; Θα κάνουν ντου οι Ανθρωπιστικές Οργανώσεις να σώσουν το παιδί της Ελλάδας όπως έσωναν παλαιότερα το παιδί της Μπιάφρα; Θα κάνουμε Action Aid “υιοθέτησε πλούσιε δυτικέ ένα ελληνόπουλο εξ αποστάσεως και θα σου στέλνει ευχαριστήριες καρτούλες”; 
Κοιτάξτε να δείτε, οι Έλληνες μέσα στα σκατά των πολιτικών παιχνιδιών, των συντεχνιών και των λαμογιών κατόρθωσαν να ξεπεράσουν έναν παγκόσμιο πόλεμο χωρίς ούτε ένα δολάριο ενίσχυση. Τα παλιοσίδερα, που έστελναν οι ΗΠΑ για να ανασυγκροτήσουν την χώρα μετά τον πόλεμο, οι Έλληνες τα έπαιρναν και έφτιαχναν ζωή αν και σακατεμένοι. Μέσα σε 10 χρόνια κατάφεραν να ανεβάσουν τον πήχη των προσδοκιών τους ακόμα κι αν φορούσαν μπαλωμένο παντελόνι. Κατάφεραν στα τέλη της δεκαετίας του '50 αρχές δεκαετίας '60 να ξεπεράσουν την Ιαπωνία σε ρυθμούς ανάπτυξης με την δουλειά τους, ασχέτως αν αυτοί οι ρυθμοί δεν λειτούργησαν υπέρ του λαού ποτέ. Κατάφεραν την δεκαετία του '70 να είναι στις πρώτες εξαγωγικές χώρες, ασχέτως αν τα πλεονάσματα δεν πήγαν ποτέ για την ανάπτυξη της χώρας. Σπούδασαν ζώντας σε υπόγεια των 10 τετραγωνικών μέτρων και τρώγοντας ξερό καλαμποκόψωμο για μία εβδομάδα. Γιατί τότε έφτιαχναν οι άνθρωποι από μόνοι τους την Ελπίδα. Χωρίς να έχουν καμία πλάτη από καμία εξουσία, αντιθέτως η κάθε εξουσία να δίνει εκείνες τις εποχές τις μίζες σε εργοστασιάρχες και τον εθνικό πλούτο σε λαμόγια που ήρθαν παρέα με τα Σχέδιά Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. 
Ενδιάμεσα να έχουν και 7 χρόνια δικτατορίας και τα μισά εργατικά χέρια να βρίσκονται σε εξορίες και σε εργοστάσια της Δυτικής Ευρώπης. Σε ερήμους της Λιβύης και της Σαουδικής Αραβίας έκαναν μεροκάματα στους 50ο Κελσίου για να γυρίσουν πίσω να φτιάξουν ένα σπίτι για τα παιδιά τους και να τα σπουδάσουν. Εκείνα τα παιδιά σπούδασαν και έφτιαξαν την ζωή τους “στα μέτρα του Ανθρώπου”. 
Τι θέλετε, λοιπόν τώρα; Να ξεχαστούν όλα αυτά, να δεχθούν την εξαθλίωση όλοι αυτοί οι άνθρωποι και δύο γενιές που μεγάλωσαν με αυτοκίνητο και παροχές δυτικής κοινωνίας (όχι χωρίς να φτύσουν αίμα για να τις αποκτήσουν) να μπουν στην λίστα Βαρουφάκη χωρίς όμως το δικαίωμα να ξαναφτιάξουν την ζωή τους; Χωρίς να έχουν τα παιδιά τους το δικαίωμα να ονειρεύονται ότι θα προσφέρουν στην πατρίδα τους, παρά μόνο μαζί με το απολυτήριο λυκείου να έχουν έτοιμο και ένα εισιτήριο μετανάστευσης; 
Τι να περιμένουν όλοι αυτοί οι αδικαίωτοι; Ότι θα έρθει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησηςκαι Ανάπτυξης για να τους δώσει συμβουλές πώς θα κατακτήσουν την ζωή τους; Κατακτημένη την είχαν την ζωή τους και τους την πήραν μέσα από τα χέρια χωρίς δικαίωμα φωνής παρά μόνο συνεπέστατοι σε αυτά που οι κατοχικές κυβερνήσεις των Μνημονίων τούς έβαζαν να πληρώσουν για το “εθνικό συμφέρον”. Όχι για να σώσουν τον κώλο τους αλλά για να σώσουν τον κώλο των κυβερνώντων που τούς εκπροσωπούσαν στα διεθνή τραπέζια, θέλοντας και μη εις το όνομα της Δημοκρατίας. 
Ντροπή για όλους αυτούς τους Έλληνες είναι να λέγονται επιδοματούχοι. Μην συγκρίνετε τις συντεχνίες και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που αγώνα έδιναν δεκαετίες όχι για την αύξηση μισθού βάση απόδοσης αλλά παροχή επιδομάτων αποδεχόμενοι την αναπηρία της μίζερης ρουτίνας τους. Μπορεί με καμάρι η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να λέει ότι το επίδομα των 6 ευρώ το αξίζει. Η αξία για αυτούς είναι να παίρνουν επίδομα συσσιτίου σε μια Ελλάδα που υπάρχουν Έλληνες οι οποίοι προτιμούν να πεινάνε παρά να στηθούν με την καραβάνα στο οποιοδήποτε συσσίτιο. Προτιμούν να πηδάνε από μπαλκόνια παρά να τους πουν "άχρηστους". 
Δεν γίνεται η αξιοπρέπεια του επιδοματούχου να συγκλίνει σε τίποτε με την αξιοπρέπεια του πολίτη που έχτισε με τα χέρια του, με το μυαλό του, με τα ρίσκα του, με τις αποτυχίες και επιτυχίες, με τα όνειρά του, μια Ελλάδα που κάποιοι αποφάσισαν ότι αυτό το κομμάτι γης πρέπει να το αποκτήσουν με οποιοδήποτε αντίτιμο. Το αντίτιμο ήταν αυτοί που εσείς βάζετε σε λίστες επιδόματος φτώχεια, επιδόματος ενοικίου, επιδόματος ανεργίας, επιδόματος αναξιοπρέπειας, επιδόματος ανασφάλιστου κάνοντάς τους παράλληλα την χάρη να πληρώσουν 100 δόσεις για υπηρεσίες σε ένα Κράτος που δεν τις πήραν ποτέ. Αν δεν έχετε καταλάβει τους χρωστάτε και δεν σας χρωστούν ούτε μία δεκάρα. 
Το εθνικό καθήκον μιας χώρας ελεύθερης, ανεξάρτητης και αξιοπρεπούς είναι να κάνει τους πολίτες της να νιώθουν μοχλοί ανάπτυξης και όχι τα σκουριασμένα γρανάζια του συστήματος που απλά πρέπει να μπουν γρήγορα σε απόσυρση σε μια συμφέρουσα τιμή για τις διεθνείς επενδύσεις.