Φεβρουαρίου 27, 2013

Καλά ξεμπερδέματα πατριώτες!

Από την περασμένη Κυριακή οι Κύπριοι Έλληνες εξέλεξαν τον 7ο πρόεδρο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας τους. Όπως ήταν διαφαινόμενο από τις δημοσκοπήσεις αλλά κυρίως από τον πρώτο εκλογικό γύρο  στη διχοτομημένη μεγαλόνησο, αυτός είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.
Κατάφερε εν τέλει ο πρώην πρόεδρος των Λάιονς Λεμεσού να γίνει και προκαθήμενος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κυρίαρχος πλέον του πολιτικού προσκηνίου της χώρας. Το "τρικ" των λεγόμενων "επαναληπτικών εκλογών"  του απέδωσε το αδιαμφισβήτητο 57,48%! 

Μια αυθόρμητη νοητή παρένθεση:

Οι επαναληπτικές εκλογές που προβλέπονται από τα συντάγματα αστικών κοινοβουλευτικών δημοκρατιών με γνωστότερα μας αυτά της Κύπρου και της Γαλλίας (στις προεδρικές ρεπούμπλικες δηλαδή, ενώ στην... "προεδρευομένη" Ελλάδα ισχύουν στον δεύτερο βαθμό "αυτό"- διοίκησης ) αποτελούν μαζί με την ενισχυμένη αναλογική τον πιο ωμό τρόπο παραβίασης της λαϊκής βούλησης στα  κοινοβουλευτικά πολιτεύματα . Η επαναπροσφυγή στις κάλπες μία εβδομάδα μετά, με μοναδικούς υποψήφιους τους δύο πρώτους σε ποσοστά πολιτικούς φορείς/αρχηγούς της πρώτης εκλογικής διαδικασίας στεβλώνει τη Δημοκρατία, αφού απορρίπτει τη δυναμική της πολυφωνίας και του πλουραλισμού των απόψεων ως κεντρική πολιτική θέση της ίδιας της κοινωνίας (η οποία ενοχλεί τα υπερεθνικά κέντρα διαμόρφωσης των πολιτικών της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης όπως απροκάλυπτα φαίνεται και μετά το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών), ερμηνεύοντας την εκλογή ως μία καθαρά εργαλειακή διαδικασία. Δια μέσου του εργαλείου αυτού λοιπόν, οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων κομμάτων, οδηγούνται ή στην "υποχρεωτική" στήριξη τους σε κάτι που δεν έχουν επί της ουσίας επιλέξει ή στην επίσης "εκ του αποτελέσματος" αποχή τους. Εννοείται ότι μαζί με αυτούς οδηγείται "έξω από την πόλη" και το πολιτικό σκεπτικό τους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των προεδρικών εκλογών το 2002 στη Γαλλία, όταν υπό τον φόβο του ακροδεξιού μπαμπούλα Λεπέν, μαζικά αριστεροί και σοσιαλδημοκράτες ψήφισαν τον.... correct δεξιό Σιράκ. Κάπως έτσι άρχισαν τα αποκαλυπτήρια της νεοφιλελεύθερης "προσαρμογής" των λαών της Ευρώπης (οι... μακέτες είχαν ήδη... παρουσιαστεί από το 1992 στο Μάαστριχτ), αφού η διακυβέρνηση Σιράκ περιόρισε τις κοινωνικές κατακτήσεις του γαλλικού λαού.  Καιρό πριν η ελληνική Βουλή αποκτήσει το δικό της ακροδεξιό μπαμπούλα στο πρόσωπο του Καρατζαφέρη και αργότερα της Χρυσής Αυγής

Τέλος της παρένθεσης.

Έτσι λοιπόν ο κυπριακός λαός που 9 χρόνια πριν απέρριψε με σθένος το κατάπτυστο σχέδιο Ανάν αγνοώντας τις απειλές και τις φοβέρες των ευρωατλαντιστών, εξέλεξε πρόεδρο τον πιο σημαντικό υποστηρικτή του στην πολιτική σκηνή της Κύπρου. Φυσικά ο νέος πρόεδρος στην πρώτη του ομιλία προς τον κυπριακό λαό μετά την πανηγυρική εκλογή του, δεσμεύθηκε ότι στις άμεσες προτεραιότητες του θα είναι το κυπριακό ζήτημα και η οικονομική κατάσταση της χώρας.

Σε όσους το 2004 ψήφισαν  ΟΧΙ στο σχέδιο των υπερεθνικών ελίτ και την περασμένη Κυριακή ψήφισαν τον Αναστασιάδη είναι αφιερωμένες οι παρακάτω αναδημοσιεύσεις:



WikiLeaks: Έγγραφα που καταδεικνύουν στήριξη Αναστασιάδη σε επαναφορά του σχεδίου Ανάν

24/12/2012

Έγγραφα που διέρρευσαν στον ιστοτόπο Wikileaks και τα οποία αναφέρονται σε κατ΄ ιδίαν αναφορές του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για το σχέδιο Ανάν, παρουσίασε ομάδα νέων που στηρίζει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα. Σύμφωνα με το νομικό Σίμο Αγγελίδη, τα έγγραφα καλύπτουν την περίοδο μέχρι το 2009 και καταρρίπτουν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο τον ισχυρισμό του Ν. Αναστασιάδη ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί παρελθόν. Τα κείμενα, που μιλούν από μόνα τους και με την επιφύλαξη ότι αποδίδουν την αλήθεια ως προς τα γεγονότα, αποδεικνύουν τη σαφή πολιτική τοποθέτηση ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί τη μόνη βάση λύσης του Κυπριακού, όπου και εάν γίνονται οι συζητήσεις, στην Κύπρο ή ακόμη και στην Τουρκία. Παράλληλα, σημειώνει πως “τα έγγραφα υπάρχουν και αποκαλύπτουν τη μόνη αλήθεια, ότι το παιγνίδι είναι στημένο” και πως “παρά τις σημερινές του προεκλογικές δηλώσεις, αποδεικνύεται ότι ο κ. Αναστασιάδης επιμένει σε λύση τύπου σχεδίου Ανάν με απλές ωραιοποιήσεις”. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν τα εξής έγγραφα:
  • Έγγραφο με κωδικό 06NICOSIA766 ημερομηνίας 23ης Μαΐου 2006, σύμφωνα με το οποίο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι το κόμμα του έχει υποφέρει τα μάλα για την επιλογή του “ΝΑΙ” στο σχέδιο Ανάν για το δημοψήφισμα και για αυτό το λόγο το κόμμα του δεν μπορεί δημόσια να υποστηρίξει το σχέδιο. Ο Α. Νεοφύτου, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, πρόσθεσε ότι κατ` ιδίαν είναι διατεθειμένος να ομολογήσει ότι το σχέδιο Ανάν παραμένει η μόνη βιώσιμη βάση για επανένωση.
  •  Έγγράφο με κωδικό 05ANKARA799 ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου 2005 για την συνάντηση μεταξύ του Ν. Αναστασιάδη και του Αμπντουλάχ Γκουλ στην Τουρκία, σύμφωνα με το οποίο “ο Ντισλί είπε ότι ο Αναστασιάδης ανέφερε στον Γκιουλ ότι εάν υπάρχουν `ορισμένες αλλαγές` στο σχέδιο Ανάν ο ΔΗΣΥ θα έσπρωχνε εκ νέου το σχέδιο Ανάν στους Ε/κ (would again push the plan with the Greek Cypriot public)”.
  • Έγγραφο  με κωδικό 08NICOSIA273 ημερομηνίας 30 Απριλίου 2008 για τα σχόλια του τότε Αμερικανού Πρέσβη για συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, αναφέρει ότι “ο Αναστασιάδης κατ` ακρίβεια υποστήριξε την επαναφορά (retabling) του σχεδίου Ανάν με στόχο αλλαγές σχεδιασμένες να καταπραΰνουν τις ανησυχίες των Ε/κ”.
  •  Έγγραφο με κωδικό 09NICOSIA317 ημερομηνίας 3 Μαΐου 2009 αναφέρει ότι “ο Αναστασιάδης ανέφερε ότι το κόμμα του εξακολουθούσε να θέλει να δημιουργήσει συμμαχία με υπέρ το υπέρ της λύσης ΑΚΕΛ για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια δυναμική (momentum) για να επιτευχθεί το “ΝΑΙ” σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα”.

***

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013


Συνάντηση με τη Μέρκελ είχε ο Νίκος Αναστασιάδης

Για τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από την Άγκελα Μέρκελ ότι η Κύπρος θα έχει την στήριξη της Γερμανίας μίλησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου Νίκος Αναστασιάδης ...έπειτα από την χθεσινή κατ΄ιδίαν συνάντηση τους.

«Αυτό που χρειάζεται από δικής μας πλευράς είναι αξιοπιστία και συνέπεια στα όσα έχουν συμφωνηθεί (με την τρόικα) στην περίπτωση κατά την οποία το δημόσιο χρέος δεν θα είναι βιώσιμο» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα του δημόσιου χρέους διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι κάτι που επιθυμούμε».

Στην συνάντηση Αναστασιάδη -Μέρκελ η Γερμανίδα Καγκελάριος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, υπέβαλε ερωτήσεις μεταξύ των οποίων για το θέμα της ανεργίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε στην Γερμανίδα Καγκελάριο ότι η Κύπρος είναι μια χώρα υπηρεσιών και ως εκ τούτου, υπέδειξε, το ζήτημα του εταιρικού φόρου ως ζήτημα άκρως σημαντικό.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε η δημιουργία μηχανισμού επικοινωνίας σε επίπεδο οικονομικών επιτελείων, τα οποία θα ενημερώνονται επί συγκεκριμένων ζητημάτων.

Η συγκεκριμένη επικοινωνία και στοιχειοθέτηση θα αφορά όλα τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα, που έχουν σχέση με την κυπριακή οικονομία και το μνημόνιο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μιλώντας σε δείπνο προς τιμή όσων συμμετείχαν στην έκτακτη σύνοδο του ΕΛΚ τόνισε την ανάγκη οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προωθήσουν επιτέλους την ενεργό συμμετοχή της Ένωσης στις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό.

Αναφερόμενος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι, εάν οι Κύπριοι πολίτες τον τιμήσουν με την ψήφο τους, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές για να διασφαλισθεί ότι παρόμοια οικονομική κρίση στην Κύπρο δεν πρόκειται να επανέλθει στο μέλλον. - 


***
Νταβούτογλου: Ο Αναστασιάδης ήταν με το ''ναι'' στο Ανάν, άρα ελπίζουμε
Ικανοποίηση στην Τουρκία για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κύπρο
Την ευθύνη για τη στασιμότητα στο ζήτημα της επίλυσης του κυπριακού ζητήματος έριξε στην ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, υπενθυμίζοντας την καταψήφιση του Σχεδίου Ανάν. «Υπεύθυνοι για τη μη επίλυση του Κυπριακού δεν είναι η Τουρκία και η ΤΔΒΚ αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία το 2004 είπε όχι», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου, σχολιάζοντας το θέμα με αφορμή την εκλογή του κ.Ν. Αναστασιάδη στην προεδρία της Κύπρου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πάντως ότι «ο Αναστασιάδης είχε κάνει εκστρατεία υπέρ του ''ναι''» στο Σχέδιο Ανάν και τόνισε ότι «αν συνεχίσει τη στάση του αυτή ανοίγοντας το δρόμο για την ειρήνη, οπωσδήποτε θα βρει ανταπόκριση». Πρόσθεσε δε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν αυτή που επιβράδυνε τη διαδικασία των συνομιλιών τα τελευταία τέσσερα χρόνια επί Χριστόφια» και ότι «αν η διοίκηση Αναστασιάδη τηρήσει στάση προς αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξει επιτάχυνση στις συνομιλίες».

Δηλώσεις έκανε και ο επικεφαλής της τουρκοκυπριακής πλευράς κ. Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος τόνισε: «Εάν ο Αναστασιάδης που επιχειρεί να παρουσιάσει εικόνα νέου ηγέτη, προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βούληση για τη λύση, πιστεύω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε. Από τη στιγμή που θέλω τη συνέχιση των συνομιλιών, μπορώ να πω ότι έχω ελπίδες. Αλλά θα πρέπει να το θέλει και η άλλη πλευρά».

Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η τουρκική στρατιωτική δύναμη από το νησί, δηλώνοντας: «Δεν έχουμε δώσει τέτοια υπόσχεση. Η παραμονή της Τουρκίας στο νησί ως εγγυήτριας χώρας είναι για μας εκ των ουκ άνευ»



ΚΑΛΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ!



Φεβρουαρίου 24, 2013

Fight For the Future: Δράση τώρα ενάντια στο CISPA




Δημοσιεύτηκε από  στο osarena

Είδαμε πως το περιβόητο και ανατριχιαστικό νομοσχέδιο CISPA, επανέρχεται δυναμικά και αυτό αποτελεί κίνδυνο για την ιδιωτικότητα των ανθρώπων, καθώς εκτός του διαδικτύου, έχει άμεσες προεκτάσεις και στην καθημερινή ζωή, τα οποία θα ληφθούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου η άλλα προσχήματα.

Μην σας ξενίσει καθολου αν αυτό το διάστημα βλέπετε δημοσιεύσεις για τρομοκρατία, για ανηλίκους, για πάταξη της φοροδιαφυγής, για πνευματικά δικαιώματα και άλλα τέτοια.
Είναι γεγονός πως μόλις περάσει στις ΗΠΑ, θα εφαρμοστεί άμεσα σε ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι κι’ αλλιώς και επίσημα να μην γίνει, έμμεσα θα συμβεί παντού, καθώς έτσι κι’ αλλιώς το διαδίκτυο ελέγχεται από τις ΗΠΑ,απ’ όπου και ξεκίνησε.
Παρακάτω είναι ένας οργανωμένος τρόπος αντίδρασης:


Φοβούμενη ότι η Γερουσία των ΗΠΑ σύντομα θα ψηφίσει, επιδιώκοντας να περάσει, ένα νομοσχέδιο ασφάλειας του κυβερνοχώρου που θα μπορούσε να διαβρώσει το Web και την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, μία εξέχουσα ομάδα υπεράσπισης της ελευθερίας του διαδικτύου, έχει -εδώ και καιρό- ξεκινήσει μια online εκστρατεία για να παροτρύνει το αμερικανικό κοινό να αντιμετωπίσει επιτέλους τους γερουσιαστές.
Οι Υπερασπιστές της Ελπίδας για το Μέλλον (Fight For the Future), μια μη κερδοσκοπική ομάδα υπεράσπισης, που στα τέλη του 2011 βοήθησε στην εκκίνηση μιας επιτυχούς online μαζικής διαμαρτυρίας κατά του πολύ-μισητού και άκρως απαράδεκτου online νομοσχεδίου που κατακρεουργεί την ελευθερία του διαδικτύου, γνωστό ως SOPA (the Stop Online Piracy Act˙ ένας νόμος / νομοσχέδιο που προτάθηκε από μία μικτή επιτροπή Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών βουλευτών και προέβλεπε την εγκαθίδρυση μίας μαύρης λίστας ιστοσελίδων, η πρόσβαση στις οποίες θα αποκόπτεται για οποιονδήποτε παραμένει στις ΗΠΑ), ξεκίνησε για άλλη μια φορά τον αγώνα της, χρησιμοποιώντας την ίδια τακτική.


Μόνο που αυτή τη φορά, η ομάδα στοχεύει σε δύο νομοσχέδια που προσπαθεί να περάσει η Γερουσία και τα οποία εμπεριέχουν γλώσσα παρόμοια με εκείνη του CISPA, ένα -αμφιλεγόμενο για άλλους, κατ’ εμέ- κραυγαλέα αυταρχικό νομοσχέδιο που, συν των άλλων, δίνει και το δικαίωμα της ανοιχτής παρακολούθησης και το οποίο έσπευσε να ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων τον Απρίλιο του 2012.
Το CISPA επιτρέπει τόσο τις ιδιωτικές εταιρείες όσο και την κυβέρνηση να μοιραστούν τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών στο ιντερνέτ, με πρόσχημα την απόκρουση και την άμυνα κατά των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

"Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα νομοσχέδια περιέχουν γλώσσα όμοια με εκείνη του CISPA..." 
δήλωσε ο Ντόνι Shaw, ένας διοργανωτής της εκστρατείας Fight For the Future, σε μια τηλεφωνική συνέντευξη με το TPM.
Η εν λόγω ομάδα, μάλιστα, την 23η Μαΐου του 2012 εγκαινίασε μια νέα ιστοσελίδα, την Privacy Is Awesome, δίνοντας στους χρήστες του διαδικτύου έναν οδηγό με πέντε βήματα για «εχθρική» συμπεριφορά απέναντι στους γερουσιαστές μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με στόχο την πιέζουν τους νομοθέτες˙ συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να διαμαρτύρονται στους Γερουσιαστές για τα δύο νομοσχέδια-κακέκτυπα του CISPA.
"Πιστεύουμε ότι η καλύτερη στρατηγική για τους ανθρώπους είναι μία «τε-α-τετ συνάντηση» (μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) με τους γερουσιαστές, όπου θα εκθέτουν τη θέση της κοινής γνώμης σχετικά με αυτά τα νομοσχέδια…"
είπε στο TPM, ο Shaw.
Το ένα από τα νομοσχέδια, ο νόμος του 2012 για την ασφάλεια του διαδικτύου (Cybersecurity Act of 2012), συγχρηματοδοτήθηκε από τους γερουσιαστές Τζο Λίμπερμαν και Susan Collinsκαι είχε τη «δειλή» υποστήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα.
Το άλλο νομοσχέδιο της Γερουσίας στο οποίο αντιτίθεται η ομάδα αυτή ήταν το SECURE IT Act , υπό την αιγίδα του γερουσιαστή John McCain.
Το μεγάλο πρόβλημα με το CISPA, το SECURE IT και το Cybersecurity του 2012 είναι ότι και τα τρία νομοσχέδια, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη διάταξη του νόμου, περιέχουν γλώσσα που ανοίγει ορθάνοιχτα παράθυρα στην πρόσβαση των προσωπικών μας δεδομένων!
Με λίγα λόγια, θα επιτρέπει στις ιδιωτικές εταιρείες και στην κυβέρνηση να… μοιράζονται τις προσωπικές πληροφορίες που έχουν συλλέξει για χρήστες του Διαδικτύου, απαλλάσσοντάς τους ουσιαστικά από τις τρέχοντες νόμους που περιορίζουν (λέμε τώρα!) τόσο την ποσότητα των δεδομένων μας στο διαδίκτυο στα οποία έχουν πρόσβαση όσο και υπό ποιες προϋποθέσεις και σε ποιες περιπτπωσεις μπορούν να αποκτούν μία τέτοια πρόσβαση.


"Οι διατάξεις αυτές θα καταπατήσουν όλους τους υπάρχοντες βασικούς νόμους περί απορρήτου και θα δώσουν στην κυβέρνηση τη νομική ασυλία που, επί του παρόντος, της λείπει για την ανταλλαγή πληροφοριών με τις ιδιωτικές εταιρείες",
δήλωσε ο Shaw.
Πράγματι, μια προσεκτική ανάγνωση των νομοσχεδίων αποκαλύπτει ότι -όπως και στην περίπτωση του CISPA- οι διατάξεις αυτές δεν προσδιορίζουν ποιες πληροφορίες, για τους διαδικτυακούς χρήστες, μπορούν να συλλέγονται και να μοιράζονται.
Το τραγικότερο όλων; Δεν διαφαίνεται ούτε καν κάποια σαφής διάταξη για νομική προσφυγή των χρηστών που πιστεύουν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα καταπατήθηκαν αδίκως!
Τούτου λεχθέντος, στο νομοσχέδιο Cybersecurity Act of 2012, απροκάλυπτα δηλώνεται πως δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να ερμηνευθεί ότι περιορίζει την ευθύνη για τη μη τήρηση των απαιτήσεων του εν λόγω νομοσχεδίου.
Κοινώς, όλοι αυτοί οι κυβερνητικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις θα μπορούν πλέον ελεύθερα -και πάνω απ’ όλα νόμιμα!- να μοιράζονται πληροφορίες!
Οι υποστηρικτές όλων των παρεμφερή νομοσχεδίων, καθώς και η πλειοψηφία στη Γερουσία Leader Harry Reid, έχουν όλοι δηλώσει ότι η νομοθεσία επιτρέπει στον κυβερνοχώρο αυτό το είδος της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών και της κυβέρνησης!

Το καλύτερο;

Κρίνεται αναγκαία η καταπάτηση των προσωπικών μας δεδομένων για… την προστασία των αμερικανικών εταιρειών και των χρηστών του Διαδικτύου από αμυχές, κακόβουλο λογισμικό και άλλα είδη επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. (Δηλαδή, για να δούμε αν κατάλαβα καλά: Φροντίζουν για το δικό μας το καλό!!!)

Ωστόσο, η ομάδα Fight for the Future δεν λέει ξεκάθαρα (είναι άραγε λόγω του φόβου???) εάν πιστεύει ότι τα νομοσχέδια αυτά για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι αναγκαία προκειμένου να σταματήσουν τέτοιου είδους επιθέσεις.
"Δεν παίρνουμε θέση πάνω στο θέμα. Εμείς, δεν το βλέπουμε απλά ως ένα θέμα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου˙ θεωρούμε ότι είναι ζήτημα των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, offline ή online (εντός και εκτός διαδικτύου)."

δήλωσε ο Shaw.

Επίλογος:

Η ασπίδα που, νόμιμα πλέον, θα χρησιμοποιούν για την απροκάλυπτη συρρίκνωση των αναφαίρετων δικαιωμάτων μας, θα είναι μακράν η αγαπημένη τους:
καταβάλλουν εύλογες προσπάθειες για τη… διαφύλαξη πληροφοριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό συγκεκριμένων προσώπων…!
Και μιλάμε για τον δικό μας… εντοπισμό!

Φεβρουαρίου 19, 2013

Σειρά σεμιναρίων "Κράτος και δίκαιο στον 21ο αιώνα"

Μία  σειρά εξαιρετικά ενδιαφερόντων και επίκαιρων ελεύθερων σεμιναρίων με γενικό τίτλο "Κράτος και δίκαιο στον 21ο αιώνα" και πραγματοποιείται από το 2007 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο πρόκειται να ξεκινήσει στον προσεχή Μάρτιο τη φετινή της συμβολή στον κοινωνικό και πολιτικό προβληματισμό.

Υπεύθυνοι των σεμιναρίων αυτών είναι οι επ. καθηγητές του Γενικού Τμήματος Δικαίου Παντείου   Πανεπιστημίου Δ. Καλτσώνης και Α. Παπανεοφύτου.

Όπως επισημαίνουν η σειρά των συγκεκριμένων σεμιναρίων  "απευθύνεται στους φοιτητές νομικών και πολιτικών επιστημών, είτε προπτυχιακού είτε μεταπτυχιακού επιπέδου, στους πολιτικούς και νομικούς επιστήμονες αλλά και σε καθένα που έχει τέτοια ενδιαφέροντα και ανησυχίες.



Σκοπός του Σεμιναρίου είναι η επιστημονική αναζήτηση και συζήτηση σε καίρια θέματα θεωρίας του κράτους και του δικαίου, ευρύτερα, σε θέματα που βρίσκονται στο πεδίο όπου τέμνονται η νομική και η πολιτική επιστήμη.




Το Σεμινάριο «Κράτος και δίκαιο στον 21ο αιώνα» φιλοδοξεί να προσεγγίσει τα επιστημονικά ζητήματα μέσα από το πρίσμα των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας. Θεωρούμε ότι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η επιστήμη και μάλιστα η πολιτική και νομική επιστήμη οφείλουν να αφουγκράζονται τους κοινωνικούς προβληματισμούς, τις ανησυχίες του λαού, να ανοίγουν ορίζοντες στην αναζήτηση της αλήθειας, στην ανάλυση της κοινωνικής πραγματικότητας και, τελικά, να υποβοηθούν στην κοινωνική πρόοδο και στη διάνοιξη ενός καλύτερου αύριο για τον άνθρωπο."


Το πλήρες πρόγραμμα του σεμιναρίου είναι το ακόλουθο:

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
 «ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ»

Αίθουσα  B1, ώρα 8:00 μμ

Πρόγραμμα  2012-2013

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013
Το σχέδιο της κυβέρνησης Αλλιέντε για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Χιλής
Δημήτρης Καλτσώνης, επ. καθηγητής θεωρίας Κράτους και δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013
Η εκκαθάριση των συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων μετά την απελευθέρωση: η βούληση του νομοθέτη και η πολιτική πραγματικότητα
Προκόπης Παπαστράτης, καθηγητής Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013
Το Κοσσυφοπέδιο: ένα σύγχρονο προτεκτοράτο;
Άννα Μπαλή, δημοσιογράφος

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013
Εκβιομηχάνιση και βιωσιμότητα: κριτική ανασύνθεση της ανάλυσης του Δημήτρη Μπάτση
Θεόδωρος Μαριόλης, αν. καθηγητής Πολιτικής οικονομίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τρίτη, 2 Απριλίου 2013
Κρίση και περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων: από τον λόγο για την ιθαγένεια στον λόγο για τον κοινωνικό αποκλεισμό
Ελένη Ρεθυμιωτάκη, επ. καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του δικαίου, Νομική Αθήνας

Τρίτη, 9 Απριλίου 2013
Ο διογκούμενος κίνδυνος της ανεργίας και η απομείωση της κοινωνικής προστασίας των ανέργων
Σοφία Αμοριανού, Ειδ. Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη

Τρίτη, 16 Απριλίου 2013
Γνωμοδότηση (8 Ιουλίου 1996) του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης περί της Νομιμότητας της Απειλής ή της Χρήσης Πυρηνικών Όπλων. Οι χωριστές (διαφωνούσες) γνώμες των δικαστών Schwebel και  Weeramantry
Αριστείδης Αλέστας, LL.M. Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, Ειδ. Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη

Τρίτη, 23 Απριλίου 2013
Το νέο Σύνταγμα της Αιγύπτου
Ολυμπία Παπαφίλη, ΜΔΕ Γενικού Τμήματος Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τρίτη, 14 Μαϊου 2013
Το πολιτικό σύστημα του Νεπάλ
Σπύρος Σακελλαρόπουλος, αν. καθηγητής Κράτους και πολιτικής θεωρίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τρίτη, 21 Μαϊου 2013
Το Σύνταγμα της Κίνας
Έλλη Αμπατζή, ΠΜΣ Γενικού Τμήματος Δικαίου, Πάντειο πανεπιστήμιο

Τρίτη, 28 Μαϊου 2013
H προστασία των ιθαγενών πληθυσμών της Λ. Αμερικής στην Αμερικανική Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Δήμητρα Δαρέλλη, υπ. Δρ. Νομικής, δόκιμη εισηγήτρια στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013
21 χρόνια μετά το Ρίο: οι προοπτικές για το δίκαιο περιβάλλοντος εν καιρώ οικονομικής ύφεσης
Χαρίκλεια Αθανασοπούλου, Δρ. Νομικής, Ειδ. Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και περιλήψεις των εισηγήσεων ή πλήρες υλικό μπορείτε να αναζητήσετε στον ιστοχώρο Σεμινάριο Κράτος και δίκαιο στον 21ο αιώνα

Φεβρουαρίου 15, 2013

... Στο δρόμο και στο ΠΑΛΕΜΑ και στο λιθάρι ...


Η επιστολή - απάντηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης στην πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δ.Ο.Ε. για την κατάργηση του αθλήματος της Πάλης στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020:


Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης

Άνω Λιόσια, 14 Φεβρουαρίου 2012

«Η συμβολική αξία της πάλης για τον Ολυμπισμό»

Αξιότιμοι Κύριοι, Κυρίες,
Η είδηση ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Δ.Ο.Ε. πρότεινε την κατάργηση του αθλήματος της Πάλης στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020 μας υποχρεώνει να λάβουμε δημόσια θέση προκειμένου η Ε.Ο.Φ.Πάλης ως αντιπροσωπευτικός φορέας του τόπου που γέννησε το υπέροχο αυτό αγώνισμα να συμβάλλει ώστε η Σημερινή Πολιτεία των Ελλήνων να συνδράμει με στόχο η Δ.Ο.Ε. να μην πραγματοποιήσει τέτοιο λάθος και να μη στερηθεί το Ολυμπιακό κίνημα το Άθλημα Σύμβολο του Ολυμπιακού Πνεύματος και συνώνυμο του όρου Αγώνα.
Η Πάλη ως άθλημα υφίσταται από τότε που ο άνθρωπος εμφανίστηκε στη γη. Κάθε πολιτισμός της παγκόσμιας ιστορίας περιλαμβάνει το αγώνισμα της πάλης είτε ως μέσο ψυχαγωγίας είτε ως μέσο εξάσκησης για αυτοάμυνα. Εκεί όμως όπου για πρώτη φορά η Πάλη εμφανίζεται ως ΑΘΛΗΜΑ το 708 π.Χ. είναι ο Ιερός τόπος της Αρχαίας Ολυμπίας και ο ξεχωριστός Πολιτισμός των Αρχαίων Ελλήνων.



Είναι γεγονός ότι η ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την αναζήτηση των ατόμων με τις καλύτερες φυσικές ικανότητες και ψυχικές Αρετές είναι μία από τις αιτίες που κατέστησε την Πάλη το πιο δημοφιλές από τα αγωνίσματα κι αυτό διότι: το Μεγαλείο της Πάλης έγκειται στο γεγονός πως σκοπός της δεν είναι η πλήρης εξόντωση του αντιπάλου, αλλά η επικράτηση σε αυτόν. Ο συμβολισμός αυτός σημαίνει την απόπειρα του ανθρώπου να κυριαρχήσει στη Φύση και το Περιβάλλον χωρίς να προκαλέσει φθορές σε Αυτό και τούτο αποτελεί Ύψιστη Παιδαγωγική Αρετή και έναν από τους βασικούς σκοπούς του σύγχρονου Αθλητισμού.
Οι σύγχρονοι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων χρησιμοποιούν ως εφαλτήριο τα παιδαγωγικά πρότυπα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, όπως αυτά του Καλού και Αγαθού Πολίτη, του Αγώνα και του Άθλου, προκειμένου να πείσουν τους λαούς της Οικουμένης για την Αξία του Αθλητισμού και του «Εὖ ἀγωνίζεσθαι».
Η πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δ.Ο.Ε. για την απομάκρυνση της Πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δε σχετίζεται απαραίτητα με οικονομοτεχνικά κριτήρια κι ούτε είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο.
Οι Αθάνατοι της Δ.Ο.Ε., προτού πραγματοποιήσουν αυτή την απόφαση, θα πρέπει να αναλογιστούν τις Ιδεολογικές κυρίως συνέπειες και τον διεθνή αντίκτυπο από την αφαίρεση ενός εκ των Ακρογωνιαίων Λίθων του Ολυμπιακού Κινήματος.
Το Είδος της Πάλης ενός Λαού ή ενός Πολιτισμού αποτελεί δομικό συστατικό της κουλτούρας του και για το λόγο αυτό δίνει το «παρών» στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες αδιάκοπα από το 1896 έως τις μέρες μας.
Στην περίπτωση δε της Ελλάδος το άθλημα της Πάλης συνιστά μαζί με την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, τις Επιστήμες, τις Τέχνες και τους Αγώνες των Προγόνων μας για Ελευθερία και Δημοκρατία ένα ακόμη Πανανθρώπινο Πολιτισμικό Αγαθό με διαχρονική αξία και Συμβολισμό.
Από την ΠΑΛΑΙΣΤΡΑ της Αρχαίας Ολυμπίας ξεκινάει η παγκόσμια πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας πριν την έναρξη κάθε Ολυμπιακών Αγώνων. Η ΠΑΛΗ είναι το Άθλημα - Σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων και τα Σύμβολα δεν καταργούνται. Η σκέψη της κατάργησής της και μόνο αποτελεί ιεροσυλία και ιδιαίτερη προσβολή της φιλοσοφίας και του πνεύματος των Ολυμπιακών Αγώνων, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρο το αθλητικό γίγνεσθαι.
«Με ποιο περίσσιο θράσος θα ζητηθεί από την Ελλάδα στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες να πατήσει το πόδι του λαμπαδηδρόμος στην ιερή παλαίστρα της Αρχαίας Ολυμπίας για να ανάψει την ιερή φλόγα που θα δώσει πνοή στους αγώνες;».
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Ολυμπιακό ύμνο της Δ.Ο.Ε. που καθιερώθηκε στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες υπάρχει ρητή αναφορά στην ΠΑΛΗ:

«Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού
Κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα
στη δόξα της δικής σου γης και τ΄ουρανού
Στο δρόμο και στο ΠΑΛΕΜΑ και στο λιθάρι
Στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή
Και με το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί...»

Ο λόγος αυτός, αλλά και η «Θεϊκή» προέλευση της Πάλης, μιας που εφευρέτες της θεωρούνται οι αρχαίοι Θεοί Απόλλωνας και Ερμής και ο Θεϊκός Ηρακλής, προστάζουν όλους εμάς να συνεχίσουμε την Πάλη ώστε να ανατραπεί η πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δ.Ο.Ε. και να μη στερηθεί το Ολυμπιακό Κίνημα έναν από Ομορφότερους Λόγους ύπαρξής του.

Με τιμή,

Ο Πρόεδρος                 Ο Γενικός Γραμματέας
Κωνσταντίνος Θάνος Ξενοφών Αθανασίου

ΠΗΓΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΑΛΗΣ

Φεβρουαρίου 14, 2013

Καταγγελία για την παρουσία ένστολων αστυνομικών στη σύσκεψη του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων



ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΦΛΕΒΑΡΗ 9.00 π.μ. (Κατεχάκη και Μεσογείων)

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα καταγγέλλει στους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, σε όλο τον λαό που εξαθλιώνεται μέρα με την μέρα από την βαρβαρότητα του μαύρου μετώπου κεφαλαίου-συγκυβέρνησης-τρόικας, την χτεσινή απρόκλητη και πρωτοφανή παρέμβαση της αστυνομίας στην Συνέλευση των εκπροσώπων του Συντονισμού στα γραφεία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.
Στις 7 περίπου το απόγευμα και ενώ είχε αρχίσει η Συνέλευση, δύο ένστολοι αστυνομικοί παρουσιάστηκαν στην είσοδο των γραφείων  του σωματείου, διέκοψαν την διαδικασία και ρώτησαν αν εκεί διεξάγεται η Συνέλευση του Συντονισμού. Στη δικαιολογημένη αντίδραση των συναδέλφων απάντησαν ότι γνώριζαν ήδη ότι επρόκειτο για Συνέλευση εργαζομένων και όχι για συγκέντρωση αλλά παρόλα αυτά δήλωσαν ότι είχαν εντολή να διερευνήσουν αν τίθενται ζητήματα «τάξης και ασφάλειας»!
Μετά την έντονη διαμαρτυρία των εργαζομένων τα όργανα του «νόμου και της τάξης» αποχώρησαν. Στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε στη συνέχεια από συνδικαλιστές στο Α.Τ Ακρόπολης, ο διοικητής που είχε εσπευσμένα φτάσει στο γραφείο του – προφανώς για να επιληφθεί ο ίδιος της υπόθεσης – παραδέχτηκε ότι είχε δοθεί εντολή στο Α.Τ από τα κεντρικά γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για να ελεγχθεί η εργατική συνέλευση του Συντονισμού, αλλά απέδωσε το επεισόδιο, στον υπερβάλλοντα ζήλο των συγκεκριμένων αστυνομικών, ζητώντας συγγνώμη από τους συναδέλφους συνδικαλιστές που του ζητούσαν επίμονα εξηγήσεις.
Είναι προφανές ότι όχι μόνο λειτουργεί το συνδικαλιστικό της ασφάλειας αλλά και επιλέγει να κάνει αισθητή την παρουσία του. Το συγκεκριμένο περιστατικό εντάσσεται, στο γενικότερο κλίμα τρομοκράτησης και στην προσπάθεια κατάργησης συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ο κρατικός ολοκληρωτισμός γίνεται καθημερινά όλο πιο απειλητικός απέναντι στους εργαζόμενους και σε κάθε αγωνιζόμενο. Οι στοιχειώδεις πολιτικές, συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες αμφισβητούνται ευθέως και με σαφήνεια πλέον. Μετά την επιστράτευση των απεργών,  η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει δια νόμου το δικαίωμα των εργαζόμενων στην απεργία!
Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό και αποφασιστικό τρόπο προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι, το ταξικό εργατικό κίνημα δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί, όποιο τρόπο και μέσο κι αν χρησιμοποιήσει, το ολοκληρωτικό καθεστώς των μνημονίων, για να πετύχει  την ισοπέδωση κάθε εργασιακού και δημοκρατικού δικαιώματος που έχει κατακτήσει ο εργαζόμενος λαός αυτής της χώρας με αμέτρητους αγώνες και θυσίες.
Θα δώσουμε, διαρκή και ανυποχώρητο αγώνα, για να ανατραπούν οι πολιτικές που εξαθλιώνουν τις ζωές μας, για να ξεριζωθεί η σύγχρονη «χούντα» κεφαλαίου-κυβέρνησης-Ευρωπαικής Ένωσης.
Καλούμε όλα τα συνδικάτα να καταδικάσουν άμεσα, αποφασιστικά και με κάθε τρόπο, αυτού του είδους τις προκλήσεις. 



Φεβρουαρίου 08, 2013

Αντιμετώπισε τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ!

Blogpost από Τάκης Γρηγορίου - 18 Ιανουαρίου, 2013

Η πρώτη από τις τρεις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι τον Ιούλιο, είναι πλέον γεγονός.
Επειδή όμως η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεις, σου θυμίζουμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να μειώσεις την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος, να εξοικονομήσεις χρήματα και να… κρατήσεις αυτά που θα σου πάρει ο νέος λογαριασμός της ΔΕΗ. Σκέψου έξυπνα και πρακτικά και άλλαξε απλές, καθημερινές σου συνήθειες:
1. Ζεστούλα με… τον ανεμιστήρα οροφής
Έχεις μήπως ανεμιστήρα οροφής; Θαυμάσια! Εκτός από το να σε βοηθάει να αποφεύγεις την άσκοπη χρήση του κλιματιστικού το καλοκαίρι, γνώριζες ότι μπορεί να σε βοηθήσει και το χειμώνα να ζεσταθείς πιο οικονομικά; Οι περισσότεροι ανεμιστήρες έχουν και δεύτερη λειτουργία για το χειμώνα όπου αντιστρέφεται η φορά των φτερών και στέλνουν αέρα προς το ταβάνι. Ψάξε για ένα μικρό διακόπτη στη βάση του ανεμιστήρα του ανεμιστήρα πάνω ακριβώς από τα φτερά.
Επειδή ο θερμός αέρας είναι πιο ελαφρύς από τον κρύο, η ζέστη έχει την τάση να ‘συγκεντρώνεται’ ψηλά στο ταβάνι του σπιτιού μας. Ο ανεμιστήρας με χειμερινή λειτουργία, στέλνει αέρα προς τα πάνω εμποδίζοντας τη συσσώρευση της θερμότητας στο ταβάνι η οποία παραμένει χαμηλά και μας ζεσταίνει καλύτερα. Χρησιμοποιήσε τον ανεμιστήρα στη χειμερινή του λειτουργία και στη χαμηλή ταχύτητα μαζί με το σύστημα θέρμανσης που έχεις. Προσαρμόζοντας ανάλογα τη θέρμανση, μπορείς να επιτύχεις εξοικονόμηση μέχρι και 10%.
2. Ο ήλιος ζεσταίνει καλύτερα
Προσπάθησε να εκμεταλλευτείς όσο μπορείς την παρουσία του ήλιου για να ζεστάνεις το σπίτι. Άφησε ανοιχτά τα παραθυρόφυλλα και τις κουρτίνες που κοιτάνε στη νότια πλευρά για να επιτρέψεις στην ηλιακή ακτινοβολία να περάσει στους εσωτερικούς χώρους. Αντιθέτως, κλείσε καλά τα παραθυρόφυλλα το βράδυ (ιδιαίτερα αυτά που κοιτάνε βόρεια) για να ελαχιστοποιήσεις τις διαρροές θερμότητας.
Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, προσπάθησε να αγοράσειςηλιακό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας και τα κλιματιστικά, είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνεις. Ένας ηλιακός μπορεί να σου εξοικονομήσει 150-180 € ετησίως. Όσο βέβαια αυξάνει το ρεύμα, τόσο περισσότερο θα αυξάνει το όφελος και ο χρόνος απόσβεσης της αγοράς.
Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με τη θέρμανση, δες κι εδώ.
3. Πλύνε ρούχα με τα μισά λεφτά
Γνώριζες ότι περίπου το 90% του ρεύματος που καταναλώνει ένα πλυντήριο σε μία πλύση είναι για να ζεστάνει το νερό; Πλένοντας σε χαμηλές θερμοκρασίες,30°C ή και κρύο νερό, μπορούμε ναεξοικονομήσουμε περισσότερο από 50%ηλεκτρικό ρεύμα ανά πλύση, σε σχέση με υψηλές θερμοκρασίες.
Και αν ψάχνεις τώρα να αγοράσεις πλυντήριο, προτίμησε το κλασσικό πλυντήριο με την πόρτα μπροστά και όχι με την πόρτα από πάνω, αφού αυτά τα μοντέλα συνήθως καταναλώνουν τη διπλάσια ενέργεια και νερό. Εννοείται ψάξε για μοντέλο με την υψηλότερη ενεργειακή κλάση (στα πλυντήρια είναι η Α+++).
4. Μαγείρεψε έξυπνα
Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρεύεις είναι σε χαμηλή φωτιά... αυτό το ξέρουν και οι πέτρες. Μόλις το φαγητό βράσει, χαμήλωσε τη φωτιά και άσε το να σιγοβράζει μέχρι να γίνει (βασικά έτσι θα βγει και πιο νόστιμο!).
Επίσης, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσεις βραστήρα για να βράσεις το νερό που θα χρησιμοποιήσεις στο μαγείρεμα (π.χ. στα μακαρόνια), αντί για να περιμένεις να ζεσταθεί στο μάτι της κουζίνας. Ο βραστήρας θα βράσει το νερό σχεδόν 2½ φορές πιο αποδοτικά από το μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας εξοικονομώντας μας χρήματα.
Μην ξεχνάς ποτέ να χρησιμοποιείς σκεύη που εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη, τότε σπαταλάμε ακόμα και 30% περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειαζόμαστε.
Δεν χρειάζεται να προθερμάνεις το φούρνο για να τον χρησιμοποιήσεις, αφού λίγο πολύ η χρησιμότητα της προθέρμανσης είναι υπερεκτιμημένη. Αγνόησε τις συνταγές, βάλε κατευθείαν το φαγητό σε κρύο φούρνο και άναψε τον εκείνη τη στιγμή. Επίσης, είναι πολύ καλή ιδέα να σβήσεις το φούρνο κάνα μισάωρο πριν το τέλος. Μην ανησυχείς, ο φούρνος θα κρατήσει αρκετή θερμότητα για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο του φαγητού, αρκεί βέβαια να μην ανοιγοκλείνεις την πόρτα αφού κάθε φορά που το κάνεις αυτό χάνεται το 20% της θερμότητας.
5. Η ενεργειακή κλάση Α συνήθως δεν είναι η καλύτερη!  
Αν πρόκειται να αγοράσουμε μία νέα ηλεκτρική συσκευή, όπως ψυγείο, φούρνο, πλυντήριο, κλιματιστικό, επιλέγουμε ένα μοντέλο που ανήκει στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση.Προσοχή όμως! Το σύστημα βαθμολόγησης μπορεί να είναι παραπλανητικό και να μην καταλήξουμε στην πιο αποδοτική συσκευή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες κατηγορίες συσκευών, όπως π.χ. στα ψυγεία, στα πλυντήρια κα, εκτός από την ενεργειακή κλάση Α υπάρχουν ακόμα Α+, Α++ και Α+++.
Δες πόσες κατηγορίες ενεργειακής κλάσης υπάρχουν για τα προϊόντα που υπάγονται σε ταξινόμηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας ανάμεσα σε αυτές τις κλάσεις είναι τεράστια, αφού ένα ψυγείο Α+++ σε σύγκριση με ένα ψυγείο Α καταναλώνει τη μισή ενέργεια. Αυτό μπορεί να σημαίνει διαφορά 25-30 € το χρόνο σε ένα ψυγείο μεσαίου μεγέθους. Καθώς όμως το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να αυξηθεί και άλλο, η διαφορά αυτή θα μεγαλώσει, όπως αντίστοιχα θα μειωθεί ο χρόνος απόσβεσης του έξτρα κόστους αγοράς.
Αν χρειαστεί να αγοράσεις κλιματιστικόαγνόησε την ενεργειακή κλάση αφού πλέον σχεδόν όλα τα μοντέλα ανήκουν στην κλάση Α και ρώτα να μάθεις για την απόδοση, όπως αυτή εκφράζεται σε COP για θέρμανση και EER για ψύξη. Η απόδοση μας λέει για κάθε kw ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται πόσα kw θέρμανσης ή ψύξης παράγονται. Το όριο που απαιτείται για την ενεργειακή κλάση Α είναι 3,21 ωστόσο πολλά μοντέλα επιτυγχάνουν απόδοση 4,5 ή και 5, δηλαδή περισσότερο από 50% πιο αποδοτικά στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τα απλά μοντέλα κλάσης Α. Επίσης προτίμησε κλιματιστικό inverter. Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας (για παράδειγμα το καλοκαίρι στους 29 βαθμούς) θα επιτρέψει στο inverter να σου εξοικονομήσει αρκετά χρήματα.
6. Έξυπνος φωτισμός
Υπάρχει κανείς εκεί έξω που χρησιμοποιεί ακόμα τις παλιές λάμπες πυρακτώσεως; Ναι, αυτές που καίνε 4-5 φορές παραπάνω ρεύμα από τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Δηλαδή έχεις ακόμα… στοκ; Αν ναι, ίσως είναι καλή στιγμή να θυμηθείς ότι για κάθε παλιά λάμπα πυρακτώσεως 100W που αντικαθιστάς με μία εξοικονόμησης ενέργειας αντίστοιχης φωτεινότητας, γλυτώνεις περίπου 30-40 € το χρόνο.
Ακόμα καλύτερα, προτίμησε μία λάμπα LED. Η διαφορά στην εξοικονόμηση είναι ακόμα μεγαλύτερη, ενώ η διάρκεια ζωής τους πιθανότατα μπορεί να ξεπεράσει και τα δέκα χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, σβήνουμε πάντα τα φώτα όταν δεν είμαστε στο δωμάτιο και γενικότερα αποφεύγουμε τον υπερβολικό φωτισμό.
7. Εξαφάνισε τα ενεργειακά βαμπίρ
Τέλος, μην ξεχνάς να κλείνεις την τηλεόραση, τον αποκωδικοποιητή, το ρούτερ, το desktop ή το laptop και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (ούτε σε stand by), ή ακόμα καλύτερα βγάλε τις από την πρίζα.
Επειδή βέβαια δεν είναι και το πιο πρακτικό πράγμα στον κόσμο να βάζει και να βγάζει κανείς από την πρίζα 5-6 συσκευές δυο φορές την ημέρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πολύμπριζο με διακόπτη και να ενώσουμε εκεί όσες περισσότερες συσκευές μπορούμε.
Ψάχνεις να αγοράσεις υπολογιστή; Θυμήσου ότι τα laptops καταναλώνουν έως και 90% λιγότερη ενέργεια από ένα μέσο desktop.
ΠΗΓΗ: GREENPEACE

Φεβρουαρίου 05, 2013

Η Χουντική απόπειρα συντριβής κάθε αντίστασης



Του Τάκη Φωτόπουλου*



Στον αξέχαστο Παναγιώτη Κουμεντάκη που αγωνίστηκε να συνθέσει
την  Οικολογική Ιατρική με μια Περιεκτική Δημοκρατία
.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών φανερώνουν ότι έχουμε μια συντονισμένη απόπειρα συντριβής κάθε αντίστασης από την Κοινοβουλευτική Χούντα, με στόχο το άνετο ξεπούλημα του κοινωνικού μας πλούτου, που πρέπει μάλιστα να γίνει στις πιο εξευτελιστικές τιμές, αφού μας επιβάλλεται ακόμη και να αρνηθούμε καλύτερες προσφορές που δεν προέρχονται  απο μέλη της υπερεθνικής ελίτ (π.χ. Ρωσία)! Αναφέρομαι συγκεκριμένα:
στην Χουντική πράξη της επίταξης απεργών για να σπάσουν την απεργία στο μετρό, κάτι που δεν τόλμησε να κάνει ούτε η πιο αντιδραστική Βρετανική κυβέρνηση της Θάτσερ, όταν οι ανθρακωρύχοι  για μήνες παρέλυαν την οικονομική ζωή της χώρας,
στην παρεμπόδιση των αγροτών από τα ΜΑΤ να διαμαρτυρηθούν,  κάτι που ούτε η πιο  αντιδραστική Γαλλική Κυβέρνηση του Σαρκοζί τόλμησε, όταν  οι αγρότες έμπαιναν με τα τρακτέρ στις πόλεις! Και, τέλος,
στην επίθεση των ΜΑΤ κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ με Γκεμπελικές δικαιολογίες ότι κατέστρεψαν κρατική περιουσία, όταν το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ είναι γνωστά για τις ...Γκαντικές πρακτικές τους στη μεταπολίτευση.
Η κυβέρνηση αυτή είναι και συμπεριφέρεται σαν κοινοβουλευτική Χούντα, παρά τα άθλια ψέματα των καλοπληρωμένων παπαγάλων στα κανάλια, (που επαναλαμβάνουν τα αντίστοιχα ψέματα της τρικομματικής κυβέρνησης των καλοβολεμένων αρχηγών με τα δεκάδες ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία στη διάθεση τους) ότι δήθεν στηρίζεται στη λαϊκή πλειοψηφία για να περνά «νόμους» που συντρίβουν, όσο ποτέ άλλοτε απο συστάσεως του Ελληνικού Κράτους,  τα λαϊκά στρώματα, τα οποία αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Και αυτό, για τρεις λόγους.
Πρώτον, διότι η κυβέρνηση αυτή που στηρίζεται σε τρία κόμματα ψηφίστηκε από μια (σχετικά) μικρή μειοψηφία του εκλογικού σώματος. Έτσι, λόγω της μαζικής αύξησης της αποχής (που σημείωσε αύξηση ρεκόρ πάνω από 20% μεταξύ των εκλογών 2009 και 2012) η «λαοπρόβλητη» τρικομματική κυβέρνηση εκλέχτηκε από μόλις το 30% του εκλογικού σώματος! Δηλαδή, ακριβώς από το ίδιο ποσοστό που, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αγωνίζεται σήμερα να μείνουμε στην ΕΕ, παρά την καταστροφή που μας επιβάλλει η παραμονή μας σε αυτή. Όχι από σύμπτωση, αυτό είναι περίπου και το ποσοστό των βολεμένων συμπολιτών μας, οι οποίοι είτε δεν υπέστησαν το παραμικρό από την καταστροφή αυτή, όταν οι άλλοι πεινούν, κοιμούνται στους δρόμους ή σε παγωμένα σπίτια, αυτοκτονούν, η μεταναστεύουν, είτε, πολλοί από αυτούς, ωφελήθηκαν κιόλας αφού φρόντισαν (με την αρωγή των μνημονιακών κυβερνήσεων) να φυγαδεύσουν στο εξωτερικό τα συσσωρευμένα κεφάλαια τους. Και φυσικά, η Κινέζικη «ανάπτυξη» που ετοιμάζει για εμάς η υπερεθνική ελίτ μαζί με την εγχώρια, δεν αποκλείεται να έλθει, αφού τώρα έχουν ήδη καθιερώσει τις προϋποθέσεις γι αυτή: ελαστικές εργασιακές συνθήκες Αμερικάνικου τύπου, ατομικές συμβάσεις εργασίας, μισθούς και συντάξεις στα όρια (ή χαμηλότερα) της επιβίωσης, κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένης της Υγείας, Εκπαίδευσης κ.λπ.
Δεύτερον, η ωμή οικονομική βία που εφαρμόζει η Κυβέρνηση δεν έχει καμιά σχέση με τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων που την απαρτίζουν που είχαν κοινή δέσμευση την ανα-διαπραγμάτευση για την βελτίωση των μνημονίων. Έτσι, τη μόνη «υπόσχεση» που τήρησαν (που ήταν και «υπόσχεση» του ΣΥΡΙΖΑ, του μεγαλυτέρου μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της πατριωτικής Αριστεράς κ.λπ.) ήταν συγχρόνως και απαίτηση των ελίτ να παραμείνουμε στην ΕΕ (έστω και αν φύγουμεμας διώξουναπό την Ευρωζώνη), ανεξάρτητα από το κοινωνικό ή οικονομικό κόστος. Πρόκειται δηλαδή για καθαρή περίπτωση υφαρπαγής ψήφου, σαν αυτή του «Γιωργάκη».
Τρίτον, η επιστράτευση που επέβαλε είναι, στο εύρος της, καθαρά χουντικής φύσης που, όπως δηλώνουν οι εγκυρότεροι συνταγματολόγοι, καταπατά κατάφωρα το Σύνταγμα (άλλο πώς την βλέπουν τα δικαστήρια, όπως και τις απεργίες...). Η επίταξη όμως είναι μια μπλόφα της εξουσίας γιατί προφανώς αν όλοι, ή έστω η μεγάλη πλειοψηφία των απεργών, ήταν αποφασισμένοι να την αγνοήσουν θα ήταν αδύνατη η συλλήβδην φυλάκιση τους, που όχι μόνο θα ήταν πρακτικά ατελέσφορη αφού τα ΜΜΜ θα παρέμεναν ακινητοποιημένα, αλλά και θα οδηγούσε στην κατάρρευση του μύθου της «δημοκρατικής» ΕΕ. Όμως, για να γίνει αυτό, θα έπρεπε να υπάρχει ένα βαθιά συνειδητοποιημένο απεργιακό κίνημα που, αυτο-οργανωμένο  «από τα κάτω», θα ξεπέρναγε τις κομματικές συνδικαλιστικές ηγεσίες (που σήμερα το βραχυκυκλώνουν), αλλά και την ηγεσία της κοινοβουλευτικής Αριστεράς (συμπεριλαμβανόμενης της αντισυστημικής) που, αντί να προχωρήσει στην σύσσωμη αποχώρηση από την Βουλή μέχρι την άρση της επίταξης, προτίμησε να κάνει κοινοβουλευτικές... ερωτήσεις για το θέμα, ενισχύοντας την ψευδή εικόνα της «κανονικότητας» που τόσο επιδίωκε η κοινοβουλευτική Χούντα και οι ελίτ!

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στη "Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία στις 2/2/2013

Πηγή: ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ