Οκτωβρίου 21, 2012

Εργοδότης... ΓΣΕΕ




Είναι δυνατόν η ΓΣΕΕ να μπορέσει να εκφράσει και να συσπειρώσει το εργατικό κίνημα όταν η ίδια λειτουργεί ως  εργοδότης;

Η προδοτική στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών που έχουν αναλάβει εργολαβικά την εκτόνωση των εργαζομένων και της λαϊκής οργής δε θα αναλυθεί εδώ. Η εργατική τάξη της χώρας έχει προ καιρού απαξιώσει τις ηγεσίες αυτές που ακολουθούν μόνο οι βολεμένοι παρατρεχάμενοι τους και φυσικά τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης που αβαντάρουν με βελούδινες συνεντεύξεις τα πρωτοπαλίκαρα των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ενώ είναι ανελέητοι με όσους  ακολουθούν το δρόμο της ταξικής σύγκρουσης και του αυτόνομου συνδικαλισμού.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ιδρύθηκε από κοινού από την ΓΣΕΕ και τους εργοδότες με σκοπό την επιστημονικοτεχνική υποστήριξη και εξυπηρέτηση για την Υγεία, την Υγιεινή και την Ασφάλεια της Εργασίας στην Ελλάδα. Χρηματοδοτείται κυρίως μέσω του ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση & την Επαγγελματική Κατάρτιση) από το 0,25% των εργοδοτικών εισφορών και την ΕΕ. Αυτή τη στιγμή είναι ο μοναδικός πιστοποιημένος και επαρκής υλικοτεχνικά φορέας στην Ελλάδα για τα ζητήματα των συνθηκών εργασίας.

Οι εργαζόμενοι σε αυτό παραμένουν απλήρωτοι για 6 μήνες και βρίσκονται σε κλιμακούμενη τροχιά κινητοποιήσεων ενώ\ επισημαίνουν ότι ο ρόλος του ΕΛΙΝΥΑΕ συνεχώς απαξιώνεται. Η χρηματοδότηση μέσω ΛΑΕΚ έχει μειωθεί δραματικά με αποτέλεσμα το Ινστιτούτο ν' αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιες υπηρεσίες, τρίτους κλπ. Εκτός της ίδιας κυβέρνησης και της αντιλαϊκής πολιτικής της καταγγέλουν και το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο για ένοχη σιωπή.

Αφήνουν σαφείς αιχμές για κακοδιαχείριση των μέχρι σήμερα πόρων από τις διοικήσεις στις οποίες σταθερά θήτευσαν και θητεύουν μεγαλοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ. Αύριο 22/10 οι εργαζόμενοι απεργούν εν όψει και της συζήτησης στην Επιθεώρηση Εργασίας της καταγγελίας τους.

Τόσο η περίπτωση του ΕΛΙΝΥΑΕ όσο και οι χειρισμοί του ΚΚΕ στην περίπτωση του 902 αποτελούν ξεκάθαρες ενδείξεις της πολυσύνθετης κρίσης και της πρόσδεσης των βασικών εκφραστών του οργανωμένου εργατικού κινήματος (είτε συνδικαλιστικά, είτε πολιτικά) στο μοντέλο κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης της επίπλαστης ολιγωρίας που δημιούργησε η εξάρτηση από την ΕΕ και οι επιλογές της εγχώριας οικονομικοπολιτικής ελίτ.

Αποτελούν τις στενωπούς που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να ανασυνταχθεί από τα κάτω ένα μαζικό λαϊκό μέτωπο/κίνημα που ξεκάθαρα θα αμφισβητήσει το υπάρχον σύστημα, όχι στοχεύοντας στην μεταρρύθμιση του αλλά στην ουσιαστική του ανατροπή.

Πηγές: αριστερΟΚ , ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., Σωματείο Εργαζομένων ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.






1 σχόλιο:

vincent είπε...

Έχω ένα κεφάλαιο που θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δανείων που κυμαίνονται από 5000 € έως 1.000.000 € σε κάθε σοβαρό πρόσωπο που θέλει αυτό το δάνειο. 3% επιτόκιο ανά έτος ανάλογα με το ποσό που δανείστηκε. Μπορείτε να εξοφλήσετε από 3 έως 25 έτη κατ 'ανώτατο όριο, ανάλογα με το ποσό που δανείστηκε. εξαρτάται από εσάς να βλέπετε μηνιαίες πληρωμές. Ζητώ μόνο μια πιστοποιημένη χειρόγραφη βεβαίωση χρέους και επίσης ορισμένα έγγραφα που θα σας παράσχουμε. Εδώ είναι το email μου: vincentfradette15@gmail.com